Csaknem ötmillió forint gyűlt össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági borárverésen

Hazai – 2015. szeptember 29., kedd | 12:35

Csaknem 5 millió forint gyűlt össze a Budavári Borfesztivál jótékonysági borárverésén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi kerámiaműhelyében foglalkoztatott fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek támogatására.

A borfesztivált követően megrendezett jótékonysági borárverés szeptember 17-én a rendezvény történetének egyik legnagyobb bevételével zárult.

„Összetartozunk”, ez volt a jelszó. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szavai szerint ami távolról félelmetes, az közelről legfeljebb fájdalmas. Ami távolról ijesztő, az közelről szerethető. Ami távolról idegen, az közelről melegséget árasztó, baráti. Engedjük közel magunkhoz és próbáljuk megismerni, ami elsőre rémisztőnek és idegennek tűnik, legyen az egy másik kultúrából érkező, új otthont kereső vagy egy fogyatékkal élő ember.

A licitálásra érkező hölgy vendégek belépéskor kézzel készített gyönyörű kerámia virágszálat választhattak maguknak. A vacsoraasztalok közepét apró, szintén kerámiavirágok díszítették ízléses kaspókban elrendezve. Vecsei Miklós elmondta, a dísztárgyakat egy pátyi kerámiaműhelyben készítették olyan emberek, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, mégis nap mint nap küzdenek azért, hogy dolgozhassanak, valami szépet alkothassanak, hogy másoknak és maguknak is örömet szerezzenek. A vetítőn felvillanó képek önmagukért beszéltek: hívogató, mosolygó emberek, szemet gyönyörködtető, kicsiny kerámiavirágokkal körbefuttatott oszlopok egy műhely bejáratánál, a kis díszek alkotásának pillanatai és egy szemmel láthatóan összetartó, szeretetben együtt dolgozó csapat.

Idén a Szeretetszolgálat a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkakörülményeinek és életfeltételeinek javítására gyűjtött. Az adományozó kedvű licitálóknak köszönhetően 4 millió 915 ezer forint gyűlt össze.

A 39 tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a Garamvári Vencel által felajánlott Monyók József-féle 1972-es tokajiaszú-eszencia kelt el 250 ezer forintért, ami egyben a legmagasabb áron eladott tétel is volt. A 6 ezer forintos kikiáltási árról több mint tizenkétszeres áron, 75 ezer forintért kelt el Dúzsi Tamás kékfrankos-válogatása. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. idén exkluzív borhűtőt ajánlott fel 12 palack borral, ami szintén nagy népszerűségnek örvendett a licitálók körében, hiszen 73 ezer forint kikiáltási árról 210 ezer forintért talált gazdára. Jelentős sikere volt még a Budavári Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott, hatpalackos VinAgora-aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 50 ezer forintról indult, és 165 ezer forinton zárt.

Az eseményen Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vehette át hosszú évek óta végzett önfeláldozó munkájáért.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria