Családok, ahol minden fiú a papságot választotta

Kitekintő – 2016. június 21., kedd | 19:46

Június 4-én az amerikai Strand házaspár harmadik fiát, Vincentet is pappá szentelték Milwaukee-ban. Elsőre rendhagyónak tűnik, hogy egy családban több, esetleg minden fiúgyermek a papi hivatást válassza, valójában az Egyesült Államokban nem egyedülálló az eset.


Vincent, Luke és Jacob Strand

Hét esztendő leforgása alatt a Strand házaspár mindhárom fia: Luke, Jacob és Vincent is elvégezte a szemináriumot; a jezsuita Vincentet június 4-én szentelték pappá.

Elsőre rendhagyónak tűnik, hogy egy családban több, esetleg minden fiúgyermek a papi hivatást válassza, valójában az Egyesült Államokban nem egyedülálló az eset. Az utóbbi időkben a New York-i Főegyházmegyében a Pilsner házaspár négy fia közül hárman lettek papok; továbbá John és Bernadette Higgins mindkét fiát is pappá szentelték.


A Strand fivérek húguk esküvőjén 2011-ben

A Michigani Főegyházmegyében 2014-ben szentelték pappá a Koenigsknecht házaspár ikerfiait, Toddot és Garyt; öccsük jelenleg szemináriumi tanulmányait végzi.


Todd és Gary Koenigsknecht szülővárosuk templomában

Wisconsinban Timothy és Daniel Oudenhovent, valamint a szintén ikerpár Joel és Ben Sembert szentelték pappá nemrég – a Sember ikrek a második pap ikerpár a Green Bay-i Egyházmegye történetében.

Mindez csak kis ízelítő a sok hasonló történetből, amelyek hátterében felfedezhető a közös motiváló erő: a család. Nem pusztán a hitüket gyakorló szülők támogatása, hanem a testvér (testvérek) példája, amint Jacob Strand a Catholic Heraldnak megfogalmazta: „Amikor döntöttek a papi hivatás mellett, megdöbbentett, mennyire teljessé vált az életük.”

Peter Pilsner a Catholic New York főegyházmegyei lapnak mesélt hivatása születéséről; elmondta, szülei sohasem erőltették a papságot sem rá, sem fivéreire; egyszerűen élték a hitüket. „Szüleink életében nagyon hangsúlyos volt a lelkiélet és a hit. Együtt imádkoztunk, azonban soha nem erőltették, hogy a papi hivatást válasszuk.”


A Koenigsknecht ikrek, Todd és Gary

A most 26 éves Koenigsknecht ikrek, akik gyerekként a család fowleri farmján a teheneket gondozták, a támogató család mellett kiemelték a kis katolikus település szerepét is, ahol felnőttek. A helyi közösségben rendkívül aktívak az ifjúsági csoportok, mindenki jár misére; a közegből mintegy természetesen „termelődnek ki” a hivatások. Amint Todd atya megjegyezte: „A levegőben van.” Ezt mutatja az is, hogy tágabb rokonságukban hat pap van, szülővárosuk, az 1224 lakosú Fowler pedig 22 papot adott az egyháznak – versenyben a szomszéd faluval, a 938 lakosú Westphaliával, amely szintén 22 papi hivatással büszkélkedhet.


Todd és Gary Koenigsknecht

Napjainkban, amikor a hivatások válsága érzékelhető az Egyesült Államokban is, úgy tűnik – írja az Aleteia portál –, egyszerű a megoldás: Istennek élő családokra van szükség, együtt imádkozó családokra; és olyan helyi, plébániai közösségekre, amelyek bátorítják a hivatástisztázást.

Forrás és fotó: Aleteia.org; Catholic Herald; New York Times

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria