Csángó pap az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Külhoni – 2021. május 14., péntek | 10:50

A pünkösd előtti szombaton, május 22-én reggel fél 8-kor lesz szentmise a kegytemplomban, amit 10 órától ünnepélyes rózsafüzér, 11 órától szentségimádás követ. Ezután tartják az ünnepi búcsús szentmisét fél 1-től a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A szentmise főcelebránsa Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka Salamon József gyimesbükki plébános lesz.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, bár a román kormány 30 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, a búcsúkat – köztük a csíksomlyóit is – meg lehet rendezni a közegészségügyi szabályok betartásával. Ugyanakkor még bizonytalanság övezi a búcsúra jutás, a zarándoklat pontos lehetőségeit.

A szervezők közzétették a pontos programot, mely ITT olvasható.

Az idei csíksomlyói búcsú mottója: „A Magasságbeli ereje borít be árnyékával” (Lk 1,35).

*

Salamon József a Bákó megyei Lujzikalagorban született 1963. március 4-én. A búcsú ünnepi szónokának szüleit az Úr kilenc gyermekkel áldotta meg, akik közül hárman már átköltöztek az örökkévalóságba. Salamon József, a negyedik, jelenleg a legidősebb az életben levők közül.

Tanulmányait szülőfalujában kezdte, majd a középiskola első két osztályát Kézdivásárhelyen, a mostani kantai Nagy Mózes Líceumban végezte. Érettségit Gyulafehérváron, a kántoriskolában tett. Az akkoriban kötelező sorkatonai szolgálat után Gyulafehérváron végezte teológiai tanulmányait 1982. november 4-től, egy év megszakítással. 1989. június 25-én szentelte pappá Jakab Antal püspök.

Jelmondata a 15. (16). zsoltárból: „Oltalmazz engem, Istenem, mert én benned bízom.”

„Isten gyermekeként bízni benne erőt és bátorságot adott a kihívások sokaságában. Tudtam és tudom, hogy Isten minden fölött áll és akkor nekem nincs mitől félnem” – vallja az idei búcsúi szónok. Márton Áronnal hirdeti: „Erőnk a lelkesedés. És ez mindenható.”

Lelkipásztori szolgálatának állomásai: Ditró (1989–90), Szászrégen (1990–95), Óradna (1995–97), Gyergyóhodos és Galócás (1997–2004), 2004 óta Gyimesbükk.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria