Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Hazai – 2018. augusztus 14., kedd | 14:00

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A „SocioMovens. Giving Europe a soul” (Mozgó Társadalom. Lelket adni Európának) elnevezéssel működő szervezet nemzetközi szociálpasztorációs szövetség. Azzal a céllal hozták létre 2014-ben a Sozialinstitut Kommende, egy dortmundi székhelyű szociális akadémia kezdeményezésére, hogy fiataloknak szervezzenek környezetük szociális problémára rámutató, annak érintettjeit emberi közelségbe hozó projektheteket. Azóta a résztvevő országokban – Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Magyarországon – már közel harminc ilyen hét hozott össze többségében a középiskolás korosztályból fiatalokat. A határokon átívelő megosztást, tapasztalatcserét nyújtó nemzetközi, „Giving Europe a soul” mottóval rendezett projekthetüknek ezúttal Budapest ad otthont augusztus 12. és 17. között.

Augusztus 13-án a 150 résztvevő a Mátyás-templomba volt hivatalos, ahol Erdő Péter bíboros fogadta őket szentmise keretében. A főcelebráns és szónok Erdő Péter volt, koncelebrált Peter Klasvogt, a Sozialinstitut Kommende igazgatója és a találkozón részt vevő paptestvérek.

Erdő Péter bíboros a fiatalokat felelősségükre emlékeztette. „A teremtés részei vagyunk, komolyan kell vennünk az életünket. A világegyetem az otthonunk, nemcsak életterünk, hozzá tartozunk, mindenhez, ami körülvesz bennünket”– utalt a fizikai és asztronómiai kutatások újabb és újabb kölcsönhatásokat kimutató felismeréseire, ugyanakkor figyelmeztetett, észre kell vennünk a teremtéstörténetet olvasva annak személyességét.

„Feladatokat kaptunk Teremtőnktől, életünk projekt, nemcsak benyomások, érzések összessége.” Arra hívta a fiatalokat, nézzenek szembe azzal, milyen feladatokat jelent számukra ma Európában keresztényként élni, mert szükség van a kereszténységre, szükség van a keresztényekre.

„Tudatos cselekvés, felelősség, Isten és ember szeretete” – fogalmazta meg Erdő Péter a közös küldetést. Arra, hogy ez a szeretet mit jelent, teológiai meghatározást idézett: Az igazi jót kell akarnunk a másik ember számára. Arra, hogy mi ez a jó, nem kapunk választ sem a természet-, sem a társadalomtudományokból, de még a pszichológiából sem. Isten akaratának keresése ad igazi útmutatást. „Isten válaszol nekünk, a Szentlelket mindig kérhetjük Istentől.”

A Szentlélek tanít megkülönböztetni, nem hozhatunk általánosító ítéletet az embertársainkról. Meg kell ismernünk egymást, látnunk kell egymás élethelyzetét. „Ez a kihívás Európában különösen nagy, mert Európában nemzetállamokban élünk. Közösségekben, ahol a közös nyelv, kultúra és történelem köt minket össze egymással. Ahol minden közösségnek megvannak a maga politikai struktúrái, a történelmi tapasztalata arról, hogyan tud szembenézni kihívásokkal, hogyan tud megoldani nehézségeket.” Ezek a közösségek – nem gyökértelen individuumok – alkotják Európa nagy családját. Személyes felelősségünkkel párhuzamosan, mint közösségnek is van felelősségünk – figyelmeztetett a bíboros. Az a feladatunk, hogy jobban megismerjük egymást, ez a kölcsönös szeretet alapja. „Így felismerhetjük, hogy az egyik legfontosabb erő, ami kultúráinkat alakította, éppen a kereszténység.” Figyelmeztetett: „Jézus története nem wellness-történet. Szeretetét és igazságát nem fogadja el automatikusan a világ. Jézus mindig az ellentmondás jele volt, és az ma is. Így a keresztények is meg vannak hívva részt venni csakúgy szenvedéseiben, mint feltámadása teljességében és az örök boldogságban.”

A szentmisét követően maga Erdő Péter mutatta be a Mátyás-templom viszontagságos történetét a fiataloknak.

A projekthét keddtől újabb programokkal folytatódik. A résztvevők amellett, hogy tovább ismerkednek Budapest szociális központjaival – meglátogatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász intézményeit, hajléktalanszállókat, a monori cigánytelepet és hátrányos helyzetű gyerekek egy otthonát – egy pop-up előadásban vesznek részt. A fiatalok az olaszországi Loppianóból, a Fokoláre mozgalom modelltelepüléséről érkezett Gen Verde nemzetközi énekcsoport vezetésével kreatív workshopokon dolgoznak ki egy színpadi – táncos, énekes, zenés – produkciót, amellyel a projekthét mottóját („Giving Europe a soul”) kívánják megjeleníteni csütörtökön a MOM Kulturális Központban.

Peter Klasvogt a kezdeményezésről elmondta, a hét során a fiatalok fokozatosan közösséggé kovácsolódnak. Jól érzik magukat, motiváltak, és amikor vége a hétnek, azt fogalmazzák meg, szeretnék folytatni. A projekthétbe bekapcsolódó papok, papnövendékek, szerzetesek, nővérek otthon össze tudják fogni a fiatalokat, és folytatni tudják a megkezdett munkát. A Sozialinstitut Kommende a vezetőkkel is foglalkozik: a budapesti találkozót a kelet-közép-európai papnövendékek háromhetes dortmundi képzése előzte meg.

A találkozó kapcsolatokat teremt, érzékenységet alakít ki. Észre tudjuk venni a körülöttünk élők problémáit, és közösen tenni is tudunk a javításért. Ez a SocioMovens hitvallása.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria