Denis Mukwege Nobel-békedíjas orvost fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. május 25., szombat | 13:43

A kongói sebész-nőgyógyász 2018-ban kapta meg a Nobel-békedíjat a bántalmazott nőkért folytatott tevékenységéért. Május 23-án, szerdán jelen volt az általános kihallgatáson, amelynek végén találkozott a pápával.

Denis Mukwege 1955-ben született a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Burundiban végezte orvosi tanulmányait, majd Franciaországban szülészet-nőgyógyászatra specializálódott. Hazájába visszatérve 1998-ban Bukavuban megalapította a Panzi kórházat, amely megerőszakolt nők gondozásával foglalkozik. A jelenség súlyos probléma Kongóban, Mukwege eddig több mint 40 ezer fiatal lányt és asszonyt kezelt. A szexuális erőszak okozta testi és lelki károk gyógyítása legnagyobb szakértőjének tekintik a világon. Az emberi jogok védelmében folytatott küzdelme elismeréséért az Európai Parlament 2014-ben Szaharov-díjjal tüntette ki, 2018-ban pedig elnyerte a Nobel-békedíjat.

Mukwege doktor kórháza nemcsak orvosi kezeléseket biztosít, hanem segít a nőknek olyan új jártasságok megszerzésében, amelyekkel megélhetésüket tudják biztosítani, a nemi erőszakot követően ugyanis sokukat kirekesztik a közösségekből. A fiatal lányoknak segít visszatérni az iskolába és jogi tanácsadást biztosít nekik, ha jogorvoslatot akarnak nyerni. A nők érdekében felvállalt elkötelezettsége miatt „a nők megsegítőjének” is nevezik. Mukwege doktor intenzív érzékenyítési kampányt is folytat hazájában és külföldön a nők jogainak védelmében, valamint az erőszak felszámolásáért a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kórháza Dél-Kivuban található, egy szegény és az etnikai konfliktusok miatt bizonytalan régióban. A területen található gazdag bányák ásványkitermelésének illegális kereskedelme táplálja ezeket az összetűzéseket. Gyakoriak a fegyveres konfliktusok és a civilek elleni támadások, beleértve a csoportos nemi erőszakot, amelyet háborús fegyverként alkalmaznak a lakosság zsarolására és megtörésére.

Mukwege doktornak 2012-ben el kellett menekülnie Kongóból, mert fegyveresek támadták meg néhány héttel azután, hogy felszólalt az ENSZ-ben és elítélte a régióban kialakult helyzetet, illetve az erőszak felelőseit. Arra kényszerült, hogy családjával Európába meneküljön. Egy évvel később a folyamatos fenyegetések ellenére visszatért a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy folytassa tevékenységét a kórházában.

A pápával való rövid találkozását követően a kongói orvos nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy Ferenc pápa jól ismeri országa problémáit, és foglalkozik a hátrányos helyzetben élő, szegény emberekkel. Nagyon fontosnak tartja, hogy a Vatikán védelmez olyan alapelveket, mint az emberi méltóság. Fontos, hogy a szeretetet, az Isten képére teremtett személy méltóságát megtanítsuk az embereknek. Ezek az értékek ugyanis veszendőben vannak, ezért meg kell találni az eszközöket és az együttműködést azokkal, akik hisznek azokban az értékekben, amelyeket Isten adott az embernek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria