Derék Jankó mesetábor csángó gyerekeknek – VIDEÓVAL

Külhoni – 2014. augusztus 9., szombat | 16:32

Első alkalommal rendeztek meseterápiás művészeti élményprogramot moldvai csángó gyerekeknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat adott hírt a táborról.

A külföldön dolgozó szülők távollétében felcseperedő, nyelvi és kulturális elszigeteltségben élő csángó gyerekek számára szerveztek többnapos nyári programot a máltai önkéntesek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat visszatérő vendég a moldvai csángóknál, az önkéntes orvoscsoport számos alkalommal keresi fel a falvakat, szűrővizsgálatokkal, egészségmegőrző programokkal, adományként készíttetett szemüvegekkel járják a településeket. Ezen a nyáron három faluba – Lészpedre, Lábnyikba és Magyarfaluba – látogattak el, ahol a szakorvosok több mint száz beteget vizsgáltak meg. A fog- és szájhigiénés, szemorvosi, optikai, neurológiai és általános orvosi vizsgálatok életkortól függetlenül zajlottak, a legifjabb páciens mindössze pár hónapos volt, a legidősebb pedig nyolcvanéves is elmúlt.

A máltai orvosok felfigyeltek arra, hogy az egyébként nyelvi és kulturális elszigeteltségben élő csángó magyar településeken sok gyereket nagyszülők vagy idősebb rokonok nevelnek, a keresőképes generációk ugyanis távoli országokban dolgoznak. A több szempontból hátrányos helyzetűnek tekinthető gyerekek számára meseterápiás élménytábort szerveztek júliusban. A Derék Jankó mesetábor Szalai László, az önkéntes orvoscsoport vezetője, Kecskés Karina színművésznő, Balázs Péter művésztanár és Tátrai Vanda kézművesoktató együttes munkájának köszönhetően valósult meg, a gyimesi Muhos-patakán.

A hatnapos tábor gazdag programot kínált a gyerekeknek, volt kézműves-foglalkozás, kirándulás, táncház, a tábor végén pedig „jóság érdemrenddel” jutalmazták a gyerekeket. A Derék Jankó tábor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület és a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület Meseút programjának együttműködésével jött létre.

A tábor programjáról részletesebb beszámoló itt olvasható.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria