Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Hazai – 2019. március 22., péntek | 14:56

Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek a pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg, együttműködve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságával – közölte Soltész Miklós március 22-én.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt.

Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar–román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére – emelte ki Soltész Miklós. Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyar kormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta. A magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének „minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi jelentőségű szentmisére”. A pályázatokat a www.rakocziszovetseg.org oldalon lehet benyújtani április 1-jéig – tette hozzá. A diákcsoport létszáma és a megtett út függvényében 400 ezer forint is lehet a megítélt támogatás, és reményeik szerint 2000–2500 fiatal kiutazását tudják segíteni.

Nyáry Zsigmond, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint az iskola egyik legfontosabb szerepe, hogy „közösséget adjon” a fiataloknak. A pápai misére utazás három szinten is képes erre: egyrészt a közös utazásnak erős közösségformáló ereje van, másrészt a határon túli magyarsággal találkozva a „nemzet közösségét is át tudják élni” a fiatalok, harmadrészt a pápa jelenléte a világegyház közösségét segít megélni.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. A Szentatya Bukarest mellett Jászvásárra (Iaşi), a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre megy el.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria