Diákok képeiből nyílt kiállítás Mosonmagyaróváron a holokauszt nemzetközi emléknapján

Hazai – 2023. január 29., vasárnap | 20:01

A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című kiállítás január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján nyílt meg a mosonmagyaróvári várban. Az eseményen jelen volt Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, a Zachor Alapítvány képviseletében Vida Nárcisz, valamint Zsódi Viktor, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

„Tegyünk meg mindent, hogy a megismerés által jobbak legyünk és jobbá tegyük a körülöttünk lévő világot!” – hangsúlyozta Nagy István a kiállítás megnyitóján. A térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy nemzeti ügy emlékezni és emlékeztetni. Fontos megtalálni az emlékezésnek azokat a formáit is, amin keresztül egyenesen szívbe jut az üzenet: soha többé! Nem szabad, hogy kiüresedjenek a megemlékezések.

Ez a nem mindennapi kiállítás új és modern módon igyekszik elérni a fiatalok szívét és elméjét. Arra bátorít, hogy meghalljuk a túlélők üzeneteit. A mi felelősségünk, hogy átadjuk ezeket a tanúságtételeket – emlékeztetett a miniszter. Őrizzük meg ezeket a személyes történeteket együtt, vigyük el ennek a kiállításnak a hírét a város és a környék iskoláiba – kérte a jelenlévőket Nagy István.

Vida Nárcisz a Zachor Alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy szervezetük a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványával együttműködve több éve hirdet meg művészeti pályázatot diákok számára január 27-re, az auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulójára. A pályaművek a IWitness online oktatási platformon található, holokauszt-túlélőkkel, szemtanúkkal, megmentőkkel felvett videóinterjúk részletei alapján készülnek.

Az interjúk fontos oktatási anyagként szolgálnak, nemcsak a holokausztról, hanem az egész 20. század történelméről való oktatásban, valamint egyes történelmi helyzetek személyes megélésének a megismerésében. A művészet az elmondhatatlan tolmácsa című projekt, amelynek keretében a kiállításon található alkotások készültek, a művészetet hívja segítségül a videóinterjúkból származó információk, érzelmek és reflexiók feldolgozásához, összegzéséhez.

Zsódi Viktor, a piarista gimnázium igazgatója a mai évforduló kapcsán felidézte Szent II. János Pál pápa szavait, amelyeket 1979-ben mondott, Auschwitz-Birkenau egykori koncentrációs táborában: „Soha nem lehet, hogy egy nemzet saját hatalmát egy másik kárára gyarapítsa, a másik leigázása, bántalmazása, kizsákmányolása és halála által”. Kiemelte, hogy ezek a fontos szavak a ma embere számára is aktuálisak. Ez az emléknap megállásra szólít fel minket. Emlékeznünk kell, hogy ne legyünk közömbösek – emlékeztetett a piarista igazgató. Ferenc pápa arra hívja az emberiséget, hogy minden eszközzel szálljunk szembe az ember méltóságát fenyegető veszéllyel, mint amilyen a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus. Az igazságot nem szabad elleplezni vagy manipulálni. Ez a kiállítás az emlékezés eszköze. A diákokat és minden látogatót arra kell, hogy figyelmeztesse, nem lehetünk közömbösek! – mondta Zsódi Viktor.

Forrás és fotó: piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria