Egy napon ünnepelhetik az ortodoxok és a katolikusok a húsvétot?

Kitekintő – 2021. március 12., péntek | 12:42

A katolikus körökben niceaiként, az ortodoxok között inkább nikaiainak mondott zsinat 1700. évfordulója felé közeledve került fókuszba e kérdés. A Vigilia Facebook-oldala számol be a fejleményekről.

2025-ben lesz az első egyetemes zsinat, a nikaiai zsinat 1700. évfordulója. A jeles eseményre való felkészülés jegyében számos folyamat indult már el. Ezek közé tartozik, hogy Jób (Getcha) telmesszoszi érsek, a konstantinápolyi patriarkátus Egyházak Ökumenikus Tanácsához delegált állandó küldöttségének vezetője olyan ortodox naptárreformot helyezett kilátásba, amely lehetővé tenné, hogy a katolikusok és az ortodoxok azonos időpontban ünnepeljék a húsvétot, nem pedig akár többhetes eltéréssel.

A kezdeményezés igen pozitív fogadtatásra talált a vatikáni Egységtanács részéről, amelynek vezetője, Kurt Koch bíboros így nyilatkozott:

„A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. Ezért igen szép és fontos jel lenne, ha mi, keresztények azonos időpontban tarthatnánk az ünnepet. A már a 4. században is közös húsvéti időpontot sürgető nikaiai zsinat 1700. évfordulója jó alkalmat kínál arra, hogy ma is közös időpontot találjunk a húsvét megünneplésére.

Ezért örömmel veszem Jób telmesszoszi érsek, a katolikus egyház és az egész ortodox egyház teológiai párbeszédéért felelős nemzetközi vegyesbizottság társelnöke kezdeményezését, és remélem, hogy kedvező visszhangra fog találni. Nem lesz könnyű megállapodnunk a húsvét közös időpontjában; de megéri erőfeszítéseket tenni az érdekében. Ez a törekvés Ferenc pápa és Tavadrosz kopt pápa számára is igen fontos.”

Forrás: Vigilia Facebook-oldala

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria