Egy testhez tartozunk – Sérültek búcsúja Máriagyűdön

Hazai – 2019. május 22., szerda | 13:46

Közel háromszázan vettek részt a fogyatékossággal élők búcsúján május 17-én Máriagyűdön.

Tolna és Baranya megye számos településéről érkeztek a Szűzanyához a Pécsi Egyházmegye kiemelt kegyhelyére értelmi vagy testi fogyatékkal élők és gondozóik, hozzátartozóik, kísérőik.

A kegytemplomban Udvardy György megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelyen az olvasmányokat, a homíliát, a liturgikus szövegeket, de még az énekeket is jeltolmács segítségével követhették a hallássérültek. A főpásztor arra emlékeztetett szentbeszédében, hogy Jézus vállalta az emberi gyengeséget, a testi nehézségeket. Hiszen arra biztat az Úr, hozzá forduljanak, akik terheket hordoznak.

„Az evangélium az örömhírt hirdeti, ennek az örömhírnek a középpontjában az értünk emberré váló Krisztus áll, akivel mind egy testhez tartozunk. Az emberségünk nehézségeit – a küzdelmeket, fájdalmakat, gyengeségeket – ismeri Isten, mivel a megtestesülés által ő maga is részese lett ennek. Isten számára a kicsinyek, a szegények, az elesettek azok, akikkel közösséget vállalt, amikor emberré lett. Az emberi életnek méltósága van, ezért másképp kell tekintenünk a szenvedéseinkre. A bizalmunk ezért abban a hitben van, hogy Isten az újjáteremtésben mindent teljesen újjáalkot” – hangsúlyozta Udvardy György püspök.

A szentmise után a kegytemplom körüli területen számos érdekes programot kínáltak a résztvevőknek: a célba dobás és a nemezelés volt a legnépszerűbb, de az ügyességi kötélpályát is kipróbálhatták a bátor jelentkezők.

„Hatalmas élmény volt látni, hogy milyen sokan eljöttek a programunkra. Csupa mosolygós, örömteli arc – boldogok voltak. Érezték, hogy ez a nap róluk és nekik szól. Megható volt számomra, hogy egy autista fiú, leküzdve minden félelmét és gátlását, ki mert állni a zsúfolt templomban, és szinte hiba nélkül olvasta fel a könyörgéseket. Különleges élményt jelentett a két séta a Fájdalmas Szűz szobrához. Az első alkalommal inkább mozgássérültekkel és idősebbekkel jártuk végig az utat, míg másodszor az ÉLTES EGYMI középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekei csatlakoztak. Megmásztuk a kálváriát, beszélgettünk, meséltem nekik. Annak ellenére, hogy sok mindent nem értettek meg belőle, nagyon lelkesek és boldogok voltak, mert valaki idegen velük foglalkozik, értük van ott” – mondta Szolnoki György, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pécsi információs és koordinációs pontjának fogyatékosságügyi tanácsadója.

A búcsún részt vevő gondozók szerint ez a nap azért fontos, mert a fogyatékkal élők megbecsülését fejezi ki, hogy külön nekik szerveznek búcsút az oltalmazó Szűzanya kegytemplománál.

További képek az eseményről ITT.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria