Egyházmegyei családreferensek tartottak megbeszélést Csíksomlyón

Külhoni – 2019. március 26., kedd | 11:12

Március 19–20-án a csíksomlyói Jakab Antal-házban és a kegytemplomban tartották az egyházmegyék családreferenseinek találkozóját a gyulafehérvári főegyházmegye szervezésében. Az eseményen részt vett Pál József Csaba temesvári püspök, a családpasztorációs találkozók korábbi főszervezője is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az évente megtartott találkozó szervezője idén a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye, Szénégető István családreferens és munkatársai voltak. A nagyváradi egyházmegyét Kovács F. Zsolt irodaigazgató, a lelkipásztori területek egyházmegyei koordinátora; Tóth Attila margittai plébános, egyházmegyei családpasztorációs felelős, valamint Micaci Cristian pasztorális referens, médiafelelős képviselte.

Pál József Csaba temesvári püspök, a romániai püspöki konferencia családreferensének meghívására a román nyelvű római katolikus, valamint a görögkatolikus egyházmegyék képviselői is csatlakoztak a résztvevőkhöz.

A kérügma a családpasztorációban volt a fő témája az erdélyi magyar római katolikus egyházmegyék családpasztorációs megbízottjai és munkatársai találkozójának – egy olyan fogalom, melynek értelmezése komoly kihívást jelentett a résztvevőknek, a megbeszélések során azonban egyre gyümölcsözőbbé vált a stratégiák közös kidolgozása szempontjából.

A csíksomlyói találkozón előadások hangzottak el Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításáról. Az egyházmegyék egy-egy képviselője bemutatta a saját családpasztorációs programját, így a résztvevők tanulhattak egymástól, és közösen imádkoztak az Isten akarata szerinti családokért.

A gyulafehérvári főegyházmegyében alkalmazott családi életre nevelési programot a Kertész házaspár mutatta be. Az ezt követő megbeszélésen kiderült, hogy mindenki egyetért e program fontosságával, terjesztése szükségességével, hiszen sok olyan diákot lehet ezáltal elérni, akiknek életéből hiányzik a helyes családkép, gazdasági vagy szociális jellegű problémák miatt (például elvált, nem egymás mellett élő, külföldön dolgozó szülők). Az is világossá vált, hogy a családi életre nevelési program terjesztésének ideális formája az, ha házastársak végzik, és nem információátadás formájában történik, mint más tantárgyak tanítása, hanem személyes élmények és tapasztalatok megosztásával.

A második nap témája az egyházmegyei és a plébániai családpasztoráció összekapcsolása volt. A résztvevők megoszthatták egymással egyházmegyei tapasztalataikat. Arról is tanácskoztak, hogyan lehetnek még hatékonyabbak a jól működő képzések, találkozók, programok; hogyan lehetne általuk még több embert megszólítani, modern kommunikációs eszközök bátrabb bevonásával is.

Fő feladatuk, hogy elvessék a magot a jó termőföldbe – hangzott el a találkozón. – A növekedést az Úrra kell bízni, és reménykedni benne akkor is, ha lassúnak tűnik a folyamat.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria