Egyházmegyei hittanversenyt rendeztek Kiskunhalason

Hazai – 2019. április 15., hétfő | 10:38

Kiskunhalason tartották április 13-án a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanversenyének döntőjét a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. A díjátadóra szentmise keretében került sor, amelyet Bábel Balázs érsek mutatott be.

A főpásztor beszédében érdekes feladatot adott a versenyzőknek. Elmondta, hogy már egyszer, 1938-ban volt Budapesten eucharisztikus kongresszus, melynek felvételei megtalálhatók az interneten. A jelenlévők mint az „internet gyermekei” otthon az egyik nagy videómegosztó portál keresőjébe írják be az 1938-as kongresszust, és nézzék végig, hogy milyen csodálatos volt ez a rendezvény. Mi is erre készülünk modern változatban jövőre.

Bábel Balázs kiemelte, hogy ha valaki találkozott az idei egyházmegyei kalendáriummal, az látta, hogy az előző kongresszusra készült festmény van a borítóján, mely a kiskunhalasi templomban található. Hatalmas falfestmény, mely olyan, utolsó vacsorát ábrázoló kép, ami nem azt akarja csupán visszaadni, ami ott történhetett, hanem a festők, Malczyk Károly és felesége megjelenítették az Eucharisztia jövőjét is. Nem törekedtek arra, hogy keleti házat fessenek meg, hanem a templomi alakokkal utaltak az Eucharisztia titkának kiteljesedésére. Az ábrázolás kiindulópontja az, hogy az utolsó vacsorát cselekednünk kell az Úr emlékezetére, a jelenbe kerül az utolsó vacsora tanítása. A főpásztor a továbbiakban a festmény szimbolikájáról elmélkedett, valamint az Eucharisztia titkáról mondott katekézist a versenyző hittanosoknak.

A versenyen az esperesi kerületek fordulóin győztes diákok mérhették össze tudásukat. Lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők a kiskunhalasi Thorma János Múzeumot és képtárat is megtekintsék. A rendezvény főszervezője Csorba Dávid kiskunhalasi iskolalelkész, hitoktatási referens és csapata volt.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria