Együtt kell működnünk a Szentlélekkel – Pünkösdvasárnap Munkácson

Külhoni – 2023. június 1., csütörtök | 19:47

Pünkösdvasárnap, május 28-án a munkácsi Szent Márton-székesegyházban az egyházmegye apostoli kormányzója, Lucsok Miklós OP püspök szentmise keretében tizennyolc arra felkészült fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Egyéves felkészülés után tizennyolcan a bérmálás szentségben, tizenketten pedig – akik más felekezeti szertartás szerint már korábban megkapták a bérmálás szentségét – áldásban részesültek. Valamennyien családjukkal és barátaikkal együtt voltak jelen az ünnepi szentmisén, amelyet a munkácsi egyházmegye apostoli kormányzója, Lucsok Miklós OP püspök mutatott be.

Koncelebrált a plébánia káplánja, Fizer Jenő és a Neokatekumenális út két közösségének lelkészei, Luigi Menna Munkácsról és Petro Yablonets Ungvárról.

Homíliájában Lucsok Miklós püspök többek között arról beszélt, hogy legyünk nyitottak Isten gyengéd és tiszteletteljes szeretetére és a vele való kapcsolatra. „Arra lettünk teremtve, hogy tele legyünk szeretettel. Együtt kell működnünk a Szentlélekkel, aki eljön hozzánk.”

A szentségben és az áldásban részesülők egy-egy keresztet, illetve emléktárgyat kaptak ajándékba.

A szentmise végén a székesegyház lépcsőjéről Lucsok Miklós püspök és Fizer Jenő atya a Szentlélek szimbólumaként egy-egy fehér galambot röptettek az égbe.

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Reshetar Tetjana

Videó: Weiss Viktória

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria