Éleslátást ajándékba

Hazai – 2019. augusztus 5., hétfő | 11:58

A Klinikoptik, a Jósa András Oktatókórház Szemészeti Osztálya és a Nyíregyházi Egyházmegye felajánlásának köszönhetően hét hátrányos helyzetű gyermeknek vizsgálták meg a látását augusztus 2-án. A tuzséri tanodából érkező gyermekeket a szakrendelőben végzett szemészeti vizsgálatot követően ingyenesen látták el szemüveggel a Klinikoptik Szemészeti és Optikai Centrumban.

A tuzséri tanodában vették észre a foglalkoztató felnőttek, hogy a gyermekeknek nehézségeik vannak az olvasással, és a jelek arra mutattak, hogy a probléma túlmutat önmagán, s talán az elhanyagolt szemészeti vizsgálatok állhatnak a tanulási nehézségek hátterében – elevenítette fel az augusztus 2-án történtek előzményeit a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja, Orosz István Imréné.

A hátrányos helyzetű, nagycsaládból érkező vagy nevelőszülők gondozásában élő, árva, félárva gyermekek dr. Tsorbatzoglou Alexis, a Jósa András Oktatókórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa és a gyermekszemészeti szakrendelés felajánlásának köszönhetően e nyári délelőttön alaposan utánajártak a problémának.

Dr. Joó Katalin szemész szakorvos elvégezte a szükséges vizsgálatokat, majd a felírt javaslatok alapján a Klinikoptik Szemészeti és Optikai Centrumban szemüveget választhattak a gyermekek.

Most két lány tanulását fogja megkönnyíteni az ajándékba kapott szemüveg, de másik négy gyermek esetében további vizsgálatokra van szükség, s a tanodából a későbbiekben más csoportokat is várnak a szakemberek.

A beutazási költséget a Nyíregyházi Egyházmegye vállalta át, az Omnia Kávéház pedig ingyen fagyival tette teljessé a tuzséri tanodások napját.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria