Elhagyja Pakisztánt Ászja Bibi

2018. november 1., csütörtök | 21:15

A pakisztáni legfelsőbb bíróság október 31-én felmentette Ászja Bibit (Asia Bibi), az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény édesanyát. Az asszony szabadon engedése akkora tiltakozást váltott ki az iszlám fanatikusok körében, hogy a nő és családja úgy döntött, inkább elhagyja az országot.

Ászja Bibi lánya és férje a Vatikánban

Utcára özönlöttek Iszlámábádban és Pakisztán-szerte a vallási fanatikusok azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nő ítéletét, majd szabadlábra helyezte az asszonyt.

Ászja Bibi nyolc éve volt a „halálsoron”. A vele történtekről és a felmentő ítéletről bővebben  ITT olvashat. 

Egy keményvonalas iszlamista párt hívei „Akasszák fel Ászját” transzparensekkel tüntettek, és lezárták a főváros több pontját. A felhergelt tömeg két püspöki tisztviselőt meglincselt, és a felmentő ítéletet meghozó bírákat fenyegeti.

Az ügyben megszólalt Imran Khan pakisztáni miniszterelnök, kiállt a legfelsőbb bíróság döntése mellett, és felszólította az iszlamistákat, hogy „ne éljenek vissza az állam türelmével”.

Elhagyja Pakisztánt Ászja Bibi, akinek 2010-ben istenkáromlás miatt született halálos ítéletét szerdán a legfelsőbb bíróság eltörölte. A család ezt azután jelentette be, hogy radikális iszlamisták már második napja tüntetnek a szabadlábra helyezési ítélet ellen, a többi között útlezárásokkal és autógumik égetésével.

Ászja Bibi egyelőre még nem tért vissza otthonába, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva nem ad felvilágosítást tartózkodási helyéről. Franciaország és Spanyolország menedékjogot ajánlott fel a családnak.

Forrás: Euronews; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(ki)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

21:44
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

20:18