Elhunyt Kiczenko Judit, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára

Hazai – 2020. január 10., péntek | 14:40

Január 8-án, életének 75. évében elhunyt Kiczenko Judit tanárnő – adta hírül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának honlapja.

Kiczenko Judit a magyar szak egyik alapítója volt, 1994 és 1997 között a Magyar Irodalomtudományi Intézet intézetvezető egyetemi docense, munkásságát Pázmány Emlékéremmel ismerte el a katolikus felsőoktatási intézmény. Több évtizedes egyetemi oktatói szolgálatáért és az intézet alapításában való közreműködéséért köztársasági elnöki érdeméremben, majd 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Több mint negyven évet töltött el a hazai felsőoktatásban. Oktatási és kutatási területe a 19. század második felének magyar irodalma, valamint a mai magyar irodalom volt. Tanítványai közül számosan emlegették úgy, mint legjobb, legszeretettebb tanárukat, közösségek összetartóját. Legendás oktatóként hallgatóinak százait ismertette meg Arany János életművével a toposzok, mítoszok, archetípusok vagy a történeti műfajpoétika vizsgálatával.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem saját halottjának tekinti Kiczenko Juditot. Emlékét megőrzik.

Forrás: PPKE BTK

Fotó: PPKE BTK, Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria