Elhunyt Lengyel Pál Tamás bencés oblátus testvér

2018. augusztus 18. szombat, 16:36

A Pannonhalmi Főapátság főapátja és konventje, továbbá a Bencés Oblátusszövetség a hozzátartozók nevében is fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Lengyel Pál Tamás obl. OSB életének 86., áldozópapságának 61. évében, a betegek szentségével megerősítve, augusztus 10-én elhunyt.

„Jóságos az Úr, és irgalma megmarad.” (Zsolt 99,5a)

Lengyel Pál Tamás temetése augusztus 28-án, kedden Pannonhalmán lesz. A Szent Márton-bazilikában 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően hamvait a Boldogasszony-kápolna kriptájában helyezik örök nyugalomra.

Az elhunyt reguláris oblátus testvér 1933. január 23-án született Budapesten. Lengyel Pál Tamást  teológiai tanulmányai végeztével Szegeden szentelték pappá, 1957. december 29-én.

A hagyományos papi szolgálat kápláni évei után azt a korszerű papi szolgálati módot kereste a magyar lehetőségek között, amely – eszményei szerint – közelebb vitte az emberekhez. Így került világi állásba is lelkipásztori munkája során. Egy ideig gazdasági adminisztratív feladatot vállalt egy termelő vállalatnál, majd kórházi lelkész lett Budapesten nyugdíjba vonulásáig.

Oblátusként 2004. július 11-én csatlakozott a főapátsághoz, majd 2012. június 3-a óta reguláris oblátusként élt a főmonostorban.

Lelkipásztorként gondos, barátságos, készséges atyja volt a híveknek, hűséges szolgája egyházának. Az oblátus közösségben is lelkiatyaként volt jelen sokakat támogatva.

Az oblátusok, illetve női megfelelői, az obláták Szent Benedek lelki útmutatása alapján akarják formálni életüket. Egy monostorhoz tartoznak, annak lelki javaiban részesednek, de családban és a plébánia közösségében élnek. Ígéretet tesznek az evangélium vezetésével életük jobbítására. Naponként zsolozsmáznak otthon vagy közösségben, havonként közösen elmélkednek dékániákban, és lelkigyakorlaton vesznek részt.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Bencés Oblátusközösség, Pexels.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök