Elhunyt XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka

Kitekintő – 2015. június 25., csütörtök | 14:25

Ma, 2015. június 25-én reggel elhunyt XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka. Ő volt az első örmény egyházfő, aki Magyarországra látogatott, 2015. május 23-án pünkösd előesti örmény rítusú szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilikában.


KÉPGALÉRIA

Az örmény katolikus pátriárka szívinfarktusban hunyt el a bejrúti Jeetawi-kórházban. Hetvenöt éves volt.

XIX. Nerszész Péter, az Örmény Katolikus Egyház legfőbb vezetője 1940. január 17-én született Pierre Taza néven. 1965-ben szentelték pappá, majd 1990-ben püspökké. 1999-2015 között volt az örmény katolikusok elöljárója, tisztségének pontos megnevezése: az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkája.

XIX. Nerszész Péter igen kedvelt és gondoskodó lelkipásztor volt. Az ő odafigyelésének köszönhető, hogy több évtizedes szünet után újra kiadtak számos örmény katolikus liturgikus könyvet. 2014-ben Ferenc pápától kérte, hogy az Örmény Genocídium 100. évfordulója alkalmából mutasson be misét a Szent Péter-bazilikában, amire idén április 12-én sor került valamennyi örmény egyház vezetője, az örmény elnök és az örmény diaszpórák képviselőinek jelenlétében.

XIX. Nerszész Péter nem sokkal a megválasztása után már figyelmet fordított Magyarországra és követte hazánk örmény katolikus közösségének életét. 2012-től örmény papot küldött Libanonból, majd Rómából, hogy rendszeresen örmény misét mondjon a budapesti híveknek. 2015 májusában végül sor került a személyes látogatásra, Erdő Péter bíboros meghívására. XIX. Nerszész Péter pünkösd előestéjén a budapesti Szent István-bazilikában ünnepi szentmisét mutatott be, melyen a vértanúkról is megemlékezett. A liturgián Erdő Péter bíboros prezideált, számos püspök és pap részt vett.

XIX. Nerszész Péter nagyon sokat tett mind a nemzetközi, mind a magyarországi örménységért. Emlékét szeretettel őrizzük és lelki üdvéért imádkozunk.

Fotó: Lambert Attila; Vatikáni Rádió

Videó: Metanoia

Zsigmond Benedek/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria