Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat

Hazai – 2018. június 25., hétfő | 17:09

Június 25-én reggel elindult Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat. A magyar pálosok által alapított częstochowai Mária-kegyhelyre tartó zarándokokat Székely János szombathelyi megyéspüspök és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára búcsúztatta a Keleti pályaudvaron.

Soltész Miklós kiemelte: a lengyeleket és a magyarokat sok évszázados, különleges kapcsolat köti össze, amely nehezen megmagyarázható, hiszen nem értjük egymás nyelvét. A számos közös rendezvény tovább erősíti ezt a barátságot. Ilyen program ez a zarándoklat is, amely „sok mindenre rávilágít, és komoly lelki erőket képes mozgósítani” – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is: 2002-ben tizenkilenc, Međugorjéba tartó lengyel zarándok halt meg Balatonkeresztúrnál, amikor egy körforgalomban felborult az autóbuszuk. Ennek emlékét egy kicsi, nehezen észrevehető Szűz Mária-szobor őrzi a helyszínen. Soltész Miklós azt is elmondta, hogy néhány napja a magyarországi lengyel közösség egy 150 ezer forinttal járó díjat adott át neki, és ő ezt az összeget a buszbalesetben meghalt lengyel zarándokok emlékhelyének megújítására, egy nagyobb szobor állítására ajánlja fel. A kezdeményezéshez csatlakoztak a Fekete Madonna zarándokvonat szervezői és a pálos szerzetesek is. Soltész Miklós hozzátette: az emlékhely megújítása apró gesztus, amely „kifejezi és továbberősítheti a két nép lelki közösségét, egymás iránti szolidaritását”.

A zarándokvonat lelki vezetője, Székely János szombathelyi megyéspüspök arról beszélt, hogy a két nép történelmének számos közös nagy alakja van, mint például Szent László király, akinek édesanyja lengyel volt; Szent Hedvig, a lengyelek talán legnépszerűbb királynéja, vagy Báthory István, Bem József. „Erőt adó barátság az, ami minket összeköt” – fogalmazott a főpásztor, hozzátéve, hogy Európa egyik legnagyobb kincse ez a kapcsolat, amely erőforrás lehet a kontinensen élő többi nép számára is.

* * *

A czestochowai kolostort 1382-ben alapították magyar pálosok. Miután 1786-ban II. József a pálos rend működését is betiltotta a Habsburg Birodalom területén, csak Krakkóban és Częstochowában maradt meg egy-egy kolostoruk. A pálosok 1934-ben innen szervezték meg visszatelepülésüket a Gellért-hegyi sziklatemplomba és kolostorba.

A Fekete Madonna vonatos zarándoklatot a częstochowai Mária-kegyhelyre 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először. Az idei zarándoklaton részt vesz Tamás József gyulafehérvári segédpüspök is.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria