Elkezdődött az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Külhoni – 2023. augusztus 18., péntek | 19:22

Megkezdődött az augusztus 15–19. között zajló idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT), melynek mottója: „Nem akarsz félszívű követőt – Lényem Tiéd!” A hivatalos megnyitón Csíki Szabolcs korábbi főegyházmegyei ifjúsági főlelkész Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök és több száz fiatal jelenlétében átadta a feladatot Simon Imrének, aki ünnepélyes fogadalmat tett az ifjúság szolgálatára.

Ezután Kerekes László segédpüspök megnyitotta a találkozót egy Ozeás próféta könyvéből vett gondolatról – „Ezért majd magamhoz édesgetem, kiviszem a pusztába, s a szívére beszélek” (Oz 2,16) – való elmélkedéssel a CSIT mottója jegyében.

Az első kiscsoportos beszélgetések után a nyitóest színes, zenés, berobbanó hangulattal indította CSIT-es kalandjukra a résztvevőket. Az estén a fiatalokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a fiatalok inspirálják egymást a CSIT-en. A következő nap zsolozsmával kezdődött, majd reggeli torna és dicsőítés, illetve a himnusztánc gyakorlása következett. A 14-15, 16-17 és 18 év fölötti korosztályok előadásain a CSIT mottóját kezdték elmélyíteni. Küsmödi Csongor Ignác a helyes önértékelés és belső gyógyulás fontosságát hangsúlyozta. Szőcs Csilla az önismeret helyes felhasználására buzdította a fiatalokat, a főparancs fényében világított rá a helyes önszeretetre. A jót érdemes szabadon tenni, tisztességgel, önmagunkat egyre jobban megismerve – emelte ki Rapa Annamária. Délutáni programként csoportokban kihívásokat teljesítettek a résztvevők, és erősítették baráti kapcsolataikat.

A szentmisét Kovács Gergely érsek celebrálta. Szentbeszédében rávilágított: sokan elítélik az Egyházat, mondván, nem eléggé alkalmazkodó, túl merevek a keretei. De ezek a törvények valójában épen hogy megtartó keretet adnak az életnek. „Jézus senkit sem akar elveszíteni”, épp ezért a testvéri megintés pedagógiájának használatára buzdította a jelenlévőket. A Szentatya az Ifjúsági Világtalálkozón elhangzott gondolataiból idézett: „Az Úr hívott titeket. Nemcsak ezekben a napokban, hanem életetek kezdete óta hív benneteket. Halljátok meg ezt a hívást (…) életetek minden napján.”

A szentmise végén Soltész Miklós államtitkár beszédében a felelősségvállalásra, keresztény értékrend felvállalására bátorította a fiatalokat, kiemelve: mennyivel jobb New York feliratú póló helyett például a CSIT-es pólót viselni, hisz ez szintén tanúságtétel.

Az esti alternatív programok párhuzamosan zajlottak: zenés est, keresztény parti, társasjátékest, valamint a Made by God tehetségkutató előválogatója zajlott. Szerda este egy résztvevő elmesélte, hogyan élte meg eddig a találkozót: „Nagyon kíváncsian vártam a CSIT-et a kezdettől fogva. Nyitottan állok hozzá a programokhoz, eseményekhez. Nagyon tetszik, hogy sokféle szerteágazó program van, viszont meg tudtam kapni azokat a pontokat, amelyek engem érdekelnek, és át tudtam élni mélységében. Úgy érzem már most, második nap, hogy fogok tudni valamivel hazamenni” – fogalmazta meg a 19 éves Balázs Bence.

Szöveg: Csiki Eszter

Forrás: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Fotó: Csog István Csaba, Vajna Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria