Előadás a csodáséremről Nagyváradon

2017. november 29., szerda | 9:00

A nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban lezárult az a lazarista előadás-sorozat, amelyben a rend alapítóját, lelkiségét, működését mutatták be a jubileumi év alkalmából. November 19-én a csodáséremről tartott előadást Barta Szabolcs CM magyar tartományfőnök.

Az érem jel, üzenet, tehát nem csupán ékszer, amit mondjuk a nyakláncunkon hordunk, hanem mennyei eredetű, azaz nem emberek, a vincés nővérek vagy a lazaristák találták ki, hozták létre, hanem a Szűzanya, égi édesanyánk ajándékozta nekünk, és az ő anyai szeretetének szimbóluma – hangsúlyozta Barta Szabolcs. Hozzátette: ennek tanúja a Katalin-telep névadója, Labouré Szent Katalin volt, akinek a Szűzanya 1830-ban megjelent Párizsban, amikor még fiatal, újonc szerzetesnővér volt.

Katalinnak gyermekkorában volt egy álma: Szentmisén vett részt, melyet egy idősebb pap mutatott be. A szentmise után elment betegeket ápolni, majd visszafelé találkozott a tisztelendő atyával, aki megszólította és megdicsérte, milyen szép dolog gondoskodni a rászorulókról. Egy kisebb kitérő után – apja Párizsba küldte, hogy egyik testvére vendéglőjében dolgozzon, hátha meggondolja magát –, huszonnégy éves korában jelentkezett nővérnek a Rue du Bac 140 alatti rendházba (amely ma is áll). Amikor meglátta a rendalapító Páli Szent Vince szobrát, tudatosult benne, hogy ő volt az álmában látott pap.

1830. július 18-ról 19-re virradóra megjelent a Szűzanya Katalinnak. Az első jelenés azért nagyon fontos – magyarázta Barta Szabolcs –, mert ekkor Mária leült egy karosszékbe, tehát fizikailag megérintett egy e világi tárgyat. Katalin letérdelt mellé, és kezét Mária térdére helyezhette, tehát fizikailag megérintette az Istenszülőt.

Ez egészen rendkívüli, egyedi a Mária-jelenéseknél: ez is annak bizonyítéka, hogy Mária testestül-lelkestül felvétetett a mennybe. Az, hogy Katalin megérintette őt, azt bizonyítja, hogy Máriának nemcsak a lelke van odaát, hanem megdicsőült teste is – emelte ki az előadó.

A második jelenés 1830. november 27-én történt, amikor a fizikai képen kívül az írás is kirajzolódott, ami a csodás érem fohásza lett: „Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik hozzád menekülünk!”, és megfogalmazódott az éremkészítésre vonatkozó kérés a Szűzanya részéről – hangzott el a lazarista tartományfőnök prezentációjában, melynek végén a párizsi rendházban és kápolnában készült fényképeket vetített.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle