Előadás a csodáséremről Nagyváradon

2017. november 29. szerda, 09:00

A nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban lezárult az a lazarista előadás-sorozat, amelyben a rend alapítóját, lelkiségét, működését mutatták be a jubileumi év alkalmából. November 19-én a csodáséremről tartott előadást Barta Szabolcs CM magyar tartományfőnök.

Az érem jel, üzenet, tehát nem csupán ékszer, amit mondjuk a nyakláncunkon hordunk, hanem mennyei eredetű, azaz nem emberek, a vincés nővérek vagy a lazaristák találták ki, hozták létre, hanem a Szűzanya, égi édesanyánk ajándékozta nekünk, és az ő anyai szeretetének szimbóluma – hangsúlyozta Barta Szabolcs. Hozzátette: ennek tanúja a Katalin-telep névadója, Labouré Szent Katalin volt, akinek a Szűzanya 1830-ban megjelent Párizsban, amikor még fiatal, újonc szerzetesnővér volt.

Katalinnak gyermekkorában volt egy álma: Szentmisén vett részt, melyet egy idősebb pap mutatott be. A szentmise után elment betegeket ápolni, majd visszafelé találkozott a tisztelendő atyával, aki megszólította és megdicsérte, milyen szép dolog gondoskodni a rászorulókról. Egy kisebb kitérő után – apja Párizsba küldte, hogy egyik testvére vendéglőjében dolgozzon, hátha meggondolja magát –, huszonnégy éves korában jelentkezett nővérnek a Rue du Bac 140 alatti rendházba (amely ma is áll). Amikor meglátta a rendalapító Páli Szent Vince szobrát, tudatosult benne, hogy ő volt az álmában látott pap.

1830. július 18-ról 19-re virradóra megjelent a Szűzanya Katalinnak. Az első jelenés azért nagyon fontos – magyarázta Barta Szabolcs –, mert ekkor Mária leült egy karosszékbe, tehát fizikailag megérintett egy e világi tárgyat. Katalin letérdelt mellé, és kezét Mária térdére helyezhette, tehát fizikailag megérintette az Istenszülőt.

Ez egészen rendkívüli, egyedi a Mária-jelenéseknél: ez is annak bizonyítéka, hogy Mária testestül-lelkestül felvétetett a mennybe. Az, hogy Katalin megérintette őt, azt bizonyítja, hogy Máriának nemcsak a lelke van odaát, hanem megdicsőült teste is – emelte ki az előadó.

A második jelenés 1830. november 27-én történt, amikor a fizikai képen kívül az írás is kirajzolódott, ami a csodás érem fohásza lett: „Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik hozzád menekülünk!”, és megfogalmazódott az éremkészítésre vonatkozó kérés a Szűzanya részéről – hangzott el a lazarista tartományfőnök prezentációjában, melynek végén a párizsi rendházban és kápolnában készült fényképeket vetített.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle