Előadás a csodáséremről Nagyváradon

Külhoni – 2017. november 29., szerda | 9:00

A nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban lezárult az a lazarista előadás-sorozat, amelyben a rend alapítóját, lelkiségét, működését mutatták be a jubileumi év alkalmából. November 19-én a csodáséremről tartott előadást Barta Szabolcs CM magyar tartományfőnök.

Az érem jel, üzenet, tehát nem csupán ékszer, amit mondjuk a nyakláncunkon hordunk, hanem mennyei eredetű, azaz nem emberek, a vincés nővérek vagy a lazaristák találták ki, hozták létre, hanem a Szűzanya, égi édesanyánk ajándékozta nekünk, és az ő anyai szeretetének szimbóluma – hangsúlyozta Barta Szabolcs. Hozzátette: ennek tanúja a Katalin-telep névadója, Labouré Szent Katalin volt, akinek a Szűzanya 1830-ban megjelent Párizsban, amikor még fiatal, újonc szerzetesnővér volt.

Katalinnak gyermekkorában volt egy álma: Szentmisén vett részt, melyet egy idősebb pap mutatott be. A szentmise után elment betegeket ápolni, majd visszafelé találkozott a tisztelendő atyával, aki megszólította és megdicsérte, milyen szép dolog gondoskodni a rászorulókról. Egy kisebb kitérő után – apja Párizsba küldte, hogy egyik testvére vendéglőjében dolgozzon, hátha meggondolja magát –, huszonnégy éves korában jelentkezett nővérnek a Rue du Bac 140 alatti rendházba (amely ma is áll). Amikor meglátta a rendalapító Páli Szent Vince szobrát, tudatosult benne, hogy ő volt az álmában látott pap.

1830. július 18-ról 19-re virradóra megjelent a Szűzanya Katalinnak. Az első jelenés azért nagyon fontos – magyarázta Barta Szabolcs –, mert ekkor Mária leült egy karosszékbe, tehát fizikailag megérintett egy e világi tárgyat. Katalin letérdelt mellé, és kezét Mária térdére helyezhette, tehát fizikailag megérintette az Istenszülőt.

Ez egészen rendkívüli, egyedi a Mária-jelenéseknél: ez is annak bizonyítéka, hogy Mária testestül-lelkestül felvétetett a mennybe. Az, hogy Katalin megérintette őt, azt bizonyítja, hogy Máriának nemcsak a lelke van odaát, hanem megdicsőült teste is – emelte ki az előadó.

A második jelenés 1830. november 27-én történt, amikor a fizikai képen kívül az írás is kirajzolódott, ami a csodás érem fohásza lett: „Ó, bűn nélkül fogantatott Szűz Mária, könyörögj érettünk, kik hozzád menekülünk!”, és megfogalmazódott az éremkészítésre vonatkozó kérés a Szűzanya részéről – hangzott el a lazarista tartományfőnök prezentációjában, melynek végén a párizsi rendházban és kápolnában készült fényképeket vetített.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria