Élőben is követhető lesz a temesvári püspökszentelés

2018. augusztus 2. csütörtök, 14:01

Augusztus 6-án, hétfőn a temesvári Szent György-székesegyházban püspökké szentelik Pál József Csabát, a Temesvári Egyházmegye új főpásztorát. Az esemény élőben is követhető lesz rádión, televízión, valamint az interneten keresztül.

A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Roos Márton püspök, apostoli kormányzó lesz; a társszentelők Ioan Robu bukaresti érsek és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. 

A kiemelkedő eseményen részt vesz Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Đuro Hranić diakovár-eszéki érsek; Ternyák Csaba egri érsek; mintegy negyven római katolikus, görögkatolikus, evangélikus, református és ortodox püspök, valamint közel kétszáz lelkipásztor Magyarországról, Németországból, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, a Moldovai Köztársaságból és a romániai egyházmegyékből.

A püspökszentelésen Románia kormányát Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, Florinel Frunză, az egyházi ügyosztály igazgatója és Cezar Păvălașcu vallásügyi osztályvezető; Magyarország kormányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese képviseli.

A püspökszentelés másnapján, augusztus 7-én Pál József Csaba a máriaradnai bazilikában 11 órai kezdettel mutatja be első főpásztori hálaadó szentmiséjét.

*

Akik az ünnepélyes szentmisén nem tudnak jelen lenni, az eseményt élőben követhetik a Magyar Televízió Duna World csatornáján, az erdélyi Mária Rádió adásában, a Temesvári Rádió 630 kHz középhullámú frekvenciáján, illetve Facebook-oldalán, amelyet Radio Timisoara Live néven találnak meg.

A püspökszentelés romániai idő szerint 10 órakor, magyar idő szerint 9 órakor kezdődik.   

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Pataki Zoltán

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek