Élőben is követhető lesz a temesvári püspökszentelés

Külhoni – 2018. augusztus 2., csütörtök | 14:01

Augusztus 6-án, hétfőn a temesvári Szent György-székesegyházban püspökké szentelik Pál József Csabát, a Temesvári Egyházmegye új főpásztorát. Az esemény élőben is követhető lesz rádión, televízión, valamint az interneten keresztül.

A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Roos Márton püspök, apostoli kormányzó lesz; a társszentelők Ioan Robu bukaresti érsek és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. 

A kiemelkedő eseményen részt vesz Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Đuro Hranić diakovár-eszéki érsek; Ternyák Csaba egri érsek; mintegy negyven római katolikus, görögkatolikus, evangélikus, református és ortodox püspök, valamint közel kétszáz lelkipásztor Magyarországról, Németországból, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, a Moldovai Köztársaságból és a romániai egyházmegyékből.

A püspökszentelésen Románia kormányát Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, Florinel Frunză, az egyházi ügyosztály igazgatója és Cezar Păvălașcu vallásügyi osztályvezető; Magyarország kormányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese képviseli.

A püspökszentelés másnapján, augusztus 7-én Pál József Csaba a máriaradnai bazilikában 11 órai kezdettel mutatja be első főpásztori hálaadó szentmiséjét.

*

Akik az ünnepélyes szentmisén nem tudnak jelen lenni, az eseményt élőben követhetik a Magyar Televízió Duna World csatornáján, az erdélyi Mária Rádió adásában, a Temesvári Rádió 630 kHz középhullámú frekvenciáján, illetve Facebook-oldalán, amelyet Radio Timisoara Live néven találnak meg.

A püspökszentelés romániai idő szerint 10 órakor, magyar idő szerint 9 órakor kezdődik.   

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Pataki Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria