Először ünnepelték meg a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapját Szlovákiában

Kitekintő – 2021. október 14., csütörtök | 13:09

Október 3-án, vasárnap a kassai görögkatolikus egyházmegye zarándokhelyén, Klokocsóban első alkalommal tartották meg Patrónka Zemplína, azaz Zemplén védelmezője, a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapjának az ünnepét, amelyet 2020. november 21-én rendelt el a Keleti Egyházak Kongregációja. A szlovák településen tartott szertartáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita is jelen volt.

Az ünnep megtartását a Keleti Egyházak Kongregációja rendelte el a Vatikánban, 2020. november 21-én. A dokumentum előírása szerint minden év október első vasárnapja az új emléknap. Abban az esetben, ha az első vasárnap október elsejére esik – amely az Istenszülő oltalma ünnepnapja –, akkor a következő vasárnapon kell megünnepelni a klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapját.

Az Ung vármegyei Klokocsó (másnéven Klátóc, 1899-től Hajagos) faluban a 17. században az Istenszülő elszenderedése tiszteletére szentelt fatemplom állt. A később csodásan kitűnt ikon a templom ikonosztázionjának Mária-ikonja volt. A kegyképhez kapcsolódó hagyomány szerint 1670-ben a közeledő kuruc hadsereg elől a klokocsóiak a fatemplomban kerestek védelmet, ahol ekkor a képen Mária arca elsötétült, majd könnyezni kezdett. A történet egyik verziója szerint a templomot másnap a katonák megrohanták és a könnyező képet késsel többször átszúrták. A képen Mária emiatt sűrű könnyhullatással sírni kezdett. A templomot felgyújtották, ám a kép sértetlen maradt. Ezután Eperjesre vitték a városi kincstárba, majd a legáltalánosabb vélemény szerint egy ideig a bécsi Szent István-dóm alatti kápolnában őrizték. Később az eredeti kegyképnek nyoma veszett, így Eperjesre már egy másolata került vissza. Az első klokocsói Istenszülő-ikon 1769-ben készült másolatáról aztán még két további másolat készült.

Idén június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén Ferenc pápa is imádkozott az ikonmásolat előtt, amit a kassai egyházmegye szlovák görögkatolikusai vittek el Rómába. A Szentatya a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise után a Szűz Máriához intézett hagyományos imádságot a klokocsói Istenszülő magyar felirattal ellátott ikonja előtt végezte.

Az ikon történetéről ITT írtunk részletesen.

Cyril Vasiľ szlovák jezsuita szerzetes, kassai püspök meghívására az október 3-i eseményen jelen volt Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Milan Stipić, a horvátországi Križevac püspöke, valamint Milan Chautur szlovák redemptorista szerzetes, emeritus kassai püspök és érsek is.

Az ünnepi Szent Liturgiát a magyar főpásztor vezette, a homíliát pedig a horvát püspök mondta. Milan Stipić egyebek mellett úgy fogalmazott: Isten Anyja, Mária – ahogyan Ferenc pápa is rámutatott – Isten kézzel írt aláírása az emberiségről. A tisztelete nemcsak lelki magatartási szabály, hanem a keresztény élet kötelessége is.

Édesanyánk látványa állandóan arra emlékeztet bennünket, hogy tegyük le az élet felesleges terheit, és fedezzük fel lelkünkben azt, ami és aki mindannyiunk számára a legfontosabb.

Ahhoz, hogy hitünk ne közönséges filozófia vagy tan legyen, szükségünk van egy anyai szívre, amely érzékeli az emberi szükségleteket, s kifejezi felénk Isten gyengédségét.

A Szent Liturgiát követően Cyril Vasil’ SJ hivatalosan lezárta a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon csodájának 2020. január 4-én megnyitott, 350. jubileumi évét, amelyet a világjárvány miatt egy évvel meghosszabbítottak. A kassai püspök köszönetet mondott elődjének, Milan Chautur CSSR emeritus püspöknek, aki 1997 óta rendszeresen látogatta a zarándokhelyet, nem titkoltan azzal a céllal, hogy visszaállítsa a Boldogságos Istenszülő Szűz ikonjának tiszteletét Klokocsóban. A szertartást körmenet követte, amely a templomban ért véget, ahol a kegyképet őrzik.

Klokocsóban az ünnepet az ikon történetéről szóló tudományos konferencia előzte meg, amelyre október 1-jén került sor a michalovcei (nagymihályi) Zemplín Múzeumban. A konferenciát a Pozsonyi Szlovák Tudományos Akadémia Ján Stanislav Szlávkutató Intézetével és a kassai görögkatolikus egyházmegyével közösen szervezte a múzeum. A konferencia után Cyril Vasil’ SJ kassai püspök mutatott be Szent Liturgiát.

Másnap, október 2-án, a hónap első szombatján Klokocsóban folytatódott a lelki felkészülés a vasárnapi ceremóniára: Milan Chautur CSSR kassai emeritus püspök édesapjával, Karol Knappal, a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye Iskolai Irodájának igazgatójával együtt koncelebrált a szertartáson.

Forrás és fotó: Grkatke.sk

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria