Először választott latin-amerikai elnököt az Egyesült Államok püspöki konferenciája

Kitekintő – 2019. november 13., szerda | 16:45

A mexikói születésű José Horacio Gómez Los Angeles-i érseket választotta elnöknek az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) a Baltimore-ban tartott ülésén november 12-én. Gómez érsek az első latin-amerikai származású és az első bevándorló, aki ezt a tisztséget betölti.

Az elnöki kinevezés három évre szól. José Gómezt tíz jelölt közül 176 szavazattal választotta meg az amerikai püspöki konferencia. Az érsek 2016-tól az USCCB alelnökeként dolgozott Daniel DiNardo bíboros, az amerikai püspöki konferencia eddigi elnöke mellett.

Az USCCB alapszabálya szerint az elnökválasztást követően a fennmaradó kilenc jelölt közül választanak alelnököt. A testület döntése alapján Allen Vigneron detroiti érsek lett az Egyesült Államok püspöki konferenciájának alelnöke. A két vezető hivatali ideje november 13-án kezdődik. Mivel Vigneron érsek eddig a testület titkára volt, a püspököknek ma dönteniük kell arról is, ki lesz az ő utódja.

José Horacio Gómez 1951-ben született a mexikói Monterreyben. Egyetemi tanulmányai alatt lett az Opus Dei tagja. 1978-ban szentelték pappá Spanyolországban, a torreciudadi Mária-kegyhelyen. 1995-ben lett amerikai állampolgár. 2001-től denveri segédpüspök, 2004-től San Antonió-i érsek volt, majd 2010-ben nevezte ki Los Angeles érsekévé XVI. Benedek pápa. 2016-ban választották az USCCB alelnökévé.

José Gómez érsek számos alkalommal kiállt a bevándorlók jogaiért, és gyakran támogatja az Amerikai Egyesült Államokba újonnan érkezőket, akik egyre szigorúbb korlátozásokkal szembesülnek a hatóságok részéről.

Az, hogy az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnökévé választották, történelmi jelentőségű, de nem meglepő, hiszen alelnökként az esélyesek között volt. José Gómez érsek úgy nyilatkozott a Catholic News Agency hírportálnak, mégis meglepték a történtek, nem gondolta volna, hogy egy napon az Egyesült Államok legnagyobb érsekségét vagy az ország püspöki konferenciáját vezeti. „Csak pap akartam lenni” – mondta. „Isten valamiért azt akarja, hogy most ezt a szolgálatot teljesítsem, és bízom az Úr kegyelmében, hogy hűségesen teljesíthetem azt, amit kér tőlem. És kérem a Guadalupei Miasszonyunk közbenjárását is” – tette hozzá az USCCB új elnöke, aki püspökként minden szolgálatát Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

Az érsek úgy fogalmazott, az a célja, hogy aszerint éljen, amit papként tanít, és hogy az embereket szolgálja – ez a legfontosabb. Elismerte, sok időt tölt az adminisztratív feladatok elvégzésével, és még többet fog elnöki hivatali ideje kezdetén. De még e teendők közepette is talál majd időt a lelkipásztori feladatok elvégzésére és az emberi kapcsolatok ápolására.

„Az, hogy Los Angeles-i érsek vagyok, nagyszerű lehetőséget kínál, hogy emberekkel találkozzak, hiszen sok aktív tagja van a Los Angeles-i egyházmegyének – mondta José Gómez. – És a püspöki konferencia is valójában az embereket szolgálja, tehát remélem, hogy lesz lehetőségem arra, hogy különböző eseményeken az emberekkel legyek, és hogy továbbra is lelkipásztor lehetek, ami a hivatásom.”

Fordította: Szalontai Anikó

Forrás: The Tablet; Catholic Herald; Wikipédia

Fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria