Elvándorlók és menekültek szentmiséje a westminsteri székesegyházban

Külhoni – 2023. szeptember 27., szerda | 18:47

Az elvándorlók és menekültek világnapján, szeptember 24-én a londoni nemzetiségi lelkészségek tagjai a westminsteri katolikus székesegyházban együtt ünnepeltek szentmisét, melynek főcelebránsa Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek volt; koncelebrált Paul McAleenan segédpüspök és az Angliában élő nemzetiségek lelkipásztorai.

Több tucat különböző országból származó hívő képviselte hazáját ezen az estén. Olyan nemzetek zászlajait is lehetett látni – például Kína és India –, ahol az anyaországban a keresztények csak a társadalom töredékét teszik ki.

A szentmisén a Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség közössége is részt vett, Csicsó János angliai magyar főlelkész vezetésével. A szertartást megelőző körmenetben a magyar nemzet zászlaját Geller László vitte, Hammershmith Richard pedig a magyar főlelkészség lobogóját, illetve az egyetemes könyörgések közül a magyar nyelvűt is ő olvasta fel.

A londoni magyar katolikus közösség képviselői Csicsó János angliai magyar főlelkésszel

Vincent Nichols bíboros szentbeszédében az összetartozás és összetartás fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra buzdította a híveket, adjanak hálát Istennek azért, hogy katolikusként egy gyönyörű, egész világot átölelő család tagjai lehetnek.

Emlékeztetett Ferenc pápának az idei elvándorlók és menekültek világnapjára írt üzenetére, illetve a Szentatya marseille-i útján elhangzott szavaira. Felidézte: Ferenc pápa Szent II. János Pál pápát is idézte, aki már közel húsz évvel ezelőtt kijelentette, hogy „a béke konkrét feltételeinek megteremtése a migránsok és menekültek tekintetében mindenekelőtt azt jelenti, hogy komolyan el kell kötelezni magunkat az elnemvándorláshoz való jog biztosítása mellett, azaz hogy a saját hazájukban békében és emberhez méltóan élhessenek”.

Az érsek kiemelte, a Szentatya üzenetében a nemzetiségi közösségek jelentőségét külön is hangsúlyozta: „Bárhogy döntsön is valaki, hogy a jövőjét a szülőföldjén vagy máshol építi, lényeges, hogy legyen ott egy közösség, amely kész mindenkit befogadni, védeni, támogatni és integrálni, különbségtétel és kirekesztés nélkül.

Szöveg és fotó: Balog Emese

Forrás: Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség; Westminsteri Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria