Emberkereskedelem elleni világnap – A Talitha Kum szerzetesnői küzdenek az áldozatok megmentéséért

Kitekintő – 2021. július 30., péntek | 18:44

Körülbelül háromezer szerzetesnő van a világon, akik a Talitha Kum szervezet tagjaként vagy barátjaként küzdenek az emberkereskedelem ellen. A július 30-ai világnap kapcsán kampányt indítottak a közösségi média felületein #CareAgainstTrafficking címmel. 2020-ban mintegy 17 ezer emberen segítettek, az Agensir olasz katolikus hírügynökség a világnap kapcsán közzétette néhányuk történetét.

„Nagyon szegény mexikói családból származom. Dolgozni akartam, hogy segítsek a szüleimnek. Bár még kislány voltam, szívesen elfogadtam az egyik sógornőm ajánlatát, hogy egy másik városban egy ismerősénél gyerekekkel foglalkozzak. El is mentem, de ott prostitúcióra kényszerítettek; megfenyegettek, hogy ha nem engedelmeskedem, bántani fogják a családomat. Nem egyedül voltam, volt egy másik kiskorú lány is. Megvertek és megerőszakoltak. A szüleimnek azt mondták, meghaltam.”

Carmen története nagyon hasonlít sok más kiskorú történetére, akik az emberkereskedelem áldozataivá válnak, akiket szexuálisan kizsákmányolnak vagy más munkákra kényszerítenek. Carmennek szerencséje volt, meg tudott szökni, és találkozott az emberekereskedelem elleni nemzetközi Talitha Kum hálózat néhány szerzetesnővérével: „Most biztonságos helyen vagyok, állandó kapcsolatban a családommal. Folytattam a tanulást, jó eredménnyel zártam az általános iskolát. 17 éves vagyok, és nem könnyű az életem. Hálás vagyok az új lehetőségért, amit kaptam”.

A július 30-ai világnap kapcsán a közösségi média felületein #CareAgainstTrafficking címmel meghirdetett kampány célja bemutatni, hogy a gondoskodás a különböző helyzetekben nagyon sokat segíthet abban, hogy legyőzzük az emberkereskedelmet: a veszélyeztetettekről, az áldozatokról és a túlélőkről való gondoskodás is nagyon fontos. A Twitteren, az Instagramon és a Facebookon keresztül a Talitha Kum azt kéri, osszuk meg gondolatainkat a #CareAgainstTrafficking hashtag használatával.

A szerzetesnővérek által összegyűjtött történetek között ott van egy nagyon szegény pakisztáni ötgyermekes családé is, akik kénytelenek voltak egy téglaégetőben dolgozni, a tűző napon a lángoló kályhák mellett úgy, hogy évekig nem fizették ki őket, és szexuálisan bántalmazták a nőket és a kiskorúakat. A családfő elmesélte: „A plébános és a nővérek rendszeresen látogatták a téglaégetőt. Nem beszéltünk nekik a helyzetünkről, mert féltünk az üzem tulajdonosának fenyegetései miatt. Egy napon azonban összeszedtük a bátorságunkat, és megosztottuk velük a történetünket. Én és a feleségem sírva fakadtunk. Aznap még nem is ettünk. A pap azonnal adott nekünk enni. Befogadott minket a plébánia szobáiba, és munkát ajánlott: én főztem és takarítottam a házat, a feleségem a kolostorban dolgozott. A gyerekeink végre járhattak iskolába.”

Kate története úgy kezdődött Nigériában, hogy egy nagynénje becsapta: munkát ígért neki, ám ehelyett Egbedában egy bordélyházban prostitúcióra kényszerítette: „Egy napon, miután megvertek, rám bízott egy feladatot. Így sikerült megszöknöm, egy nagybátyám házába mentem.” Az esetet jelentették egy emberjogi szervezetnek, akik aztán értesítették a rendőrséget. A nagynénit letartóztatták emberkereskedelem vádjával.

A világ másik végén, Peruban a 19 éves Rosa az utolsó pillanatban menekült meg. Munkát keresett, hogy fizetni tudja gasztronómiai tanulmányait: séfnek készült. Válaszolt egy internetes hirdetésre, de amikor elment a találkozóra, erőszakkal arra kényszerítették, hogy szálljon be egy autóba: „Elvették az irataimat. Az volt a tervük, hogy kivisznek az országból, amikor véget ér a járvány, és prostitúcióra kényszerítenek. Kihasználtam, amikor az őröm nem figyelt, és sikerült kapcsolatba lépnem a családommal. A rendőrség gyorsan közbelépett, letartóztatta az étterem tulajdonosát. Már jobban vagyok, kezdek rendbe jönni a Talitha Kum szerzetesnővérei segítségével, akik mellettem állnak, és segítenek megvalósítani az álmomat.”

Carmen, Kate Rosa, a pakisztáni család… és az egész világon még legalább 17 ezer ember mondhatja el, hogy 2020-ban a Talitha Kum bátor szerzetesnővérei segítettek nekik, megszabadították őket. Biztonságos házakban aludhattak, lehetőségük nyílt a tanulásra, a munkára, támogatást kaptak abban, hogy igazságot szolgáltathassanak nekik és kártérítést kapjanak, illetve egészségügyi és pszichoszociális ellátást kaptak. Szintén ebben az évben 170 ezer emberhez jutott el megelőzési és érzékenyítő programjuk.

A Talitha Kumot 2009-ben alapította a rendfőnöknők International Union of Superiors General (UISG) elnevezésű nemzetközi szervezete; ma már 50 hálózatot működtetnek 90 országban.

Gabiela Bottani nővér, a Talitha Kum nemzetközi koordinátora elmondta: „Kérjük minden jóakaratú embertől, csatlakozzon hozzánk abban, hogy felvegyük a harcot az emberkereskedelem rendszerszintű problémájával. Különösen is kérjük a kormányokat, hogy támogassák hosszú távon a túlélőket, biztosítsák számukra a minőségi oktatást, a munkalehetőséget, az igazságszolgáltatáshoz és a kártérítéshez való hozzáférést, az egészségügyi és pszichoszociális ellátást.”

A Talitha Kum – tette hozzá Patricia Murray, az UISG főtitkára – nemcsak abban vállal elkötelezettséget, hogy támogatja az egész világon a sérülékeny és kirekesztett csoportokat, hanem abban is, hogy leleplezi azokat a rendszereket, amelyek lehetővé teszik az elnyomást és a kizsákmányolást.

Az emberkereskedelemről készült globális kimutatás szerint – amelyet az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) 2021 februárjában tett közzé – az elmúlt 15 évben megháromszorozódott az emberkereskedelem áldozatául esett gyermekek száma. A fiatal lányokat főleg szexuális célból adják-veszik, a fiúkat pedig főként kényszermunkára viszik el.

2018-ban a világ 148 országában az emberkereskedelemnek összesen 50 ezer áldozatát azonosították és jelentették, a valódi szám azonban ennél jóval magasabb: több millióra becsülik azoknak a számát, akiket a szervezett bűnözés nemzetközi hálózatai kizsákmányolnak. A leggyengébbeket veszik célba, a migránsokat, munkanélkülieket. Az UNODC szerint a világjárvány okozta recesszió miatt ma még több ember van kitéve az emberkereskedelem veszélyének.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria