Erdészeti konferenciát tartottak Nagyváradon a püspökség szervezésében

Külhoni – 2024. június 7., péntek | 13:06

Az Erdők, az emberi élet nélkülözhetetlen színtere címmel tartottak erdészeti konferenciát a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében június 5-én, szerdán. A rendezvényt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szervezte, a Szűz Mária Erdészeti Hivatallal és az EcoAssist Egyesülettel, a Planting Good Deeds erdősítési kezdeményezés elindítójával együttműködve.

Az esemény programjában több környezetvédelmi és fenntarthatósági téma is szerepelt, az előadók között pedig brassói, bukaresti, nagyváradi és szucsávai egyetemi oktatók, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium munkatársai, valamint a romániai erdősítési programokban aktív civil szervezetek képviselői is voltak.

Az esemény végén Böcskei László nagyváradi megyéspüspök bemutatta a konferencia résztvevőinek a közel hathektáros palotakert kertészeit is.

Karetka Áron erdőmérnök a 2023-ban bekövetkezett erős vihar következményeit ismertette, majd az újraültetésekről szólt, melynek során a kidöntött fák helyett újakat ültetettek.

Hiri Krisztián arról beszélt, hogy nap mint nap árad felé a szeretet azoktól, akik folyamatosan visszajárnak a palota kertjébe, elsősorban rekreációs szándékkal – sokan olvasnak, sportolnak, gyerekek és felnőttek, de az idősek is megtalálják itt a természeti szépségeket.

Arias Thaizu, aki Venezuelából költözött Nagyváradra, úgy vélte: Isten alkotta meg ezt a szép kertet is, mint ahogy a természet valamennyi szépségét is, melyet felelősen gondoznunk és ápolnunk kell. Isten ezzel azt fejezi ki, mennyire szeret bennünket.

Forrás és fotó: romkat.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria