Erdő Péter bíboros előadást tartott a Koreai-félsziget békéjével foglalkozó fórumon Szöulban

Külhoni – 2019. május 19., vasárnap | 19:40

Május 18-án tartották Szöulban a Koreai-félsziget békéjének elősegítésére létrehívott fórumot, amit immár ötödik alkalommal rendeztek meg. A fórumon Erdő Péter bíboros, prímás „A békés rendszerváltás és az Egyház szerepe Magyarországon (1989–2019)” címmel tartott előadást.

Erdő Péter bíboros Andrew Yeom Soo-yung szöuli bíboros, érsek meghívására utazott Dél-Koreába; május 17-én érkezett az országba.

A konferenciát Andrew Yeom Soo-yung érsek nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott a békefórum főszervezője, valamint Alfred Xuereb dél-koreai apostoli nuncius.

A nyitóelőadást Guzmán Carriquiry Lecour, a Latin-Amerikáért felelős Pápai Bizottság elnöke tartotta; témája a találkozás, a megbékélés és a kiengesztelődés civilizációja volt.

Az első szekcióban tartotta meg előadását Erdő Péter bíboros A békés rendszerváltás és az Egyház szerepe Magyarországon (1989–2019) címmel. Ezután Josef Clemens német püspök, Joseph Ratzinger bíboros korábbi titkára beszélt a béke kultúrájáról.

A fórumon lejátszották Wojciech Polak lengyel érsek előadását, melynek témája ez volt: a lengyel egyház szerepe a németekkel, az oroszokkal és az ukránokkal való kiengesztelődésben.

A későbbiekben a konferencia résztvevői előadásokat hallgathattak a Koreai-félsziget, valamit Dél-Korea gazdasági egyenlőtlenségeiről, a menekültekkel való törődés fontosságáról, arról, hogy ez hogyan segítheti elő a kiengesztelődést, a kölcsönös megbocsátást, hiszen mindkét fél jelentős sérelmeket hordoz magában.

Egy szerzetesnővér, aki menekültekkel foglalkozik, megindító előadást tartott az észak-koreai emberek életéről. Elmesélte néhány menekült személyes történetét – álnéven megnevezve őket –, így mutatva be az észak-koreai emberek helyzetét, problémáit, illetve azt, hogyan tudnak beilleszkedni a dél-koreai társadalomba.

Május 19-én a magyar vendégek meglátogatták a Szöul Cheongdam-dong kerületében lévő plébániát. Itt Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a helyi plébánossal, majd megtekintették a plébánián rendezett jótékonysági vásárt.

Vasárnap este a vendégek vacsorán vettek részt, melynek keretében a Korea újraegyesítéséért felelős korábbi miniszter tartott hiteles és érdekes előadást az Észak- és Dél-Korea közötti helyzetről.

Szöveg és fotó: Tarcsay Péter/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria