Erzsébet, Európa csillaga – Musical készül Árpád-házi szentünkről

Kultúra – 2021. november 9., kedd | 15:34

Az Ég tartja a Földet – e költőien beszédes címmel jelent meg nemrég Zsuffa Tünde Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló regénye, amelyből musical készül. Ezt a hírt jelentette be november 8-án Budapesten a nagyszabású tervre szövetkezett, az író által összefogott és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szellemiségét, üzenetét is átörökítő alkotócsapat.

Zsuffa Tünde mellett Szikora Róbert zeneszerző, Lezsák Sándor dalszövegíró, Cseke Péter rendező, valamint a formálódó előadás producere, Pataki András szólalt fel a D50 Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón.

A mű ősbemutatója a tervek szerint 2022. február 26-án, Budapesten lesz. Walter lovagot Dolhai Attila alakítja, a többi szereplő kiválasztására a november 17-én és 18-án zajló, irányított casting keretében kerül sor.

A sajtótájékoztatón Zsuffa Tünde az Erzsébet, a szerelem szentje alcímet viselő musical keletkezéstörténetét vázolta, kitérve arra, hogyan találtak egymásra – persze nem véletlenszerűen – az asztalnál helyet foglaló stáb tagjai. A regény ötletét 2019-ben Szikora Róbert vetette fel neki. A népszerű zenész azóta érdeklődik Türingiai – azaz Árpád-házi vagy Magyarországi – Szent Erzsébet személye iránt, hogy az 1970-es évek közepén a Hungáriával az NDK-ban turnézva, egy wartburgi templomban szembesült a „német szent” alakjával.

Az eddig elsősorban 20. századi történelmi anomáliákkal, magyar közelmúlttal foglalkozó, kortárs történetekben gondolkodó Zsuffa Tünde sokáig vonakodott, hogy középkorban játszódó regényt írjon. Aztán Erzsébetben meglátta a „modern nőt”; a II. András vezette keresztes hadjárat vázolása kapcsán az iszlám terjeszkedés ma újra fenyegető vészét fedezte fel, de a jelenlegi járványhelyzet, a karantén is – amely alatt ez a regényes életrajz született – 13. századi párhuzamokra emlékeztette. És még egy indok vezette: szerette volna rehabilitálni, valamiképpen tisztázni a Katona József Bánk bánjában egyoldalúan rossz színben feltüntetett, a rokonait pártoló Meráni Gertrúd figuráját. A magyar urak által meggyilkolt királyné ugyanis egyszersmind szerető feleség és nagyszerű anya is volt.

Zsuffa Tünde mentora, régóta bátorítója, Lezsák Sándor – ezúttal költőként – a „forgatókönyvírás” aprólékos, lelkesítő csapatmunkáját emelte ki rövid hozzászólásában. Bízik abban, hogy hozzájárulásával, a „szolgáló dalszövegekkel” egy csodálatos zenemű születik.

Szikora Róbert minden korosztályt megérintő, világszínvonalú „fúziós zenében” gondolkodott, amely nem modern, sokkal inkább mai akar lenni. A hangszereléssel az általa a feladatra legjobbnak tartott Kiss Gábort bízta meg. A sajtótájékoztatón előzetesként elhangzott két részlet a musicalből: a „nyitány” a papok kórusával és egy dal, Erzsébet és Lajos „kettőse”, a Szívemből énekelek.

Cseke Péter színész-rendező, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója örül, hogy kezdettől bekapcsolódhatott az alkotói munkába és ő is formálhatta a szövegkönyvet. Az őt közvetlenül segítő teátrumi csapatának tagjai közül a zenei vezető Károlyi Katalin, a díszlettervező Szendrényi Éva és a jelmezekért felelős Berzsenyi Krisztina nevét emelte ki.

Az előadás fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás; az alkotást támogatja a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség.

A november közepén zajló „meghívásos castingon” a musical tizenkilenc szólószerepére keresik a zenei és színészi szempontból legalkalmasabbakat, köztük olyan fiatal művészeket, akik – a darab üzenetén túl – már önmagukban példaképek lehetnek az ifjabb generáció számára. A már biztos közreműködő, a Walter lovagot alakító Dolhai Attila is azt tartja a legfontosabbnak, családapaként különösen, hogy a készülő musicallel meghatározó, maradandó élményt nyújtva taníthatják majd az új nemzedéket.

Az ügy iránt szintén mélyen elkötelezett Pataki András producer abban bízik, hogy a téma populáris, de értékes feldolgozásával sikerül ismét felragyogtatni a csillagzászlós Európa egén Erzsébet csillagát. A február 26-ai bemutató után, tavasztól turnéra viszik az előadást a nagyobb vidéki központokba, nyári fesztiválokra. Aztán szeretnék eljuttatni a távolabb élő magyarokhoz, majd a Kárpát-medencén túlra is, hogy – akár angol és német nyelven – nemzetközi szinten is megmérettessen az új musical.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(pt)

Kapcsolódó fotógaléria