Estéli zsoltár az M5 csatornán – Műsorajánló

Kultúra – 2019. szeptember 22., vasárnap | 17:48

„...verseim csücskére Tőle volna szabva rim”. Új műsor indul az M5 tévécsatornán, Estéli zsoltár címmel. 52 héten keresztül 52 istenes verset hallgathatunk meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve. Először Babits Mihály Eucharistia című versét hallhatjuk Eperjes Károly előadásában szeptember 22-én, vasárnap 21.30-kor.

Talán minden költő, aki Istenről valaha verset írt, hasonlóan gondolkodott, mint Babits Mihály, akinek Jónás imája című költeményéből származik a bevezetőben szereplő „...verseim csücskére Tőle volna szabva rim” sor. Az istenes versek szerves része Isten maga. Nem csupán azért, mert róla szólnak e művek, hanem azért is, mert amikor ezeket a verseket írták, az Istennel való közös alkotást vállalták a szerzők. Ahogy Babits Mihály is írja, ez nem azt jelenti, hogy Ő is tollat ragad, kihúzza ami hibás, átszabja a sorok végét, ha esetleg nem jön ki a rím... Arról van szó, hogy ihletet ad, egy pillanatra megmutatja önmagát, vagy a költő egyszerűen csak megérzi Isten hiányát, ami arra ösztökéli, hogy leírja tapasztalatait, gondolatait.

Most vasárnaptól, szeptember 22-től az M5 televíziós csatornán 52 héten keresztül 52 istenes verset hallgathatunk meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, ismert és kevésbé ismert költőktől, színművészek előadásában. A műsor címe Estéli zsoltár. Ötvenkétféle istenkapcsolatot figyelhetünk meg, hiszen ahány ember, annyiféle kép Istenről, amik nem ellentmondanak egymásnak, nem rácáfolnak egymásra, hanem kiegészítik egymást.

A szavaknak ereje van. Isten kimondott egy szót, és lám, megteremtődött a világ. Bár mi csak emberek vagyunk, a szavainkkal nem tudunk úgy teremteni, mint Isten, de egymást közelebb tudjuk segíteni az Úrhoz. Ki zenével, ki szobrokkal, ki versekkel… Most, 52 héten keresztül a verseké a főszerep.

Először Babits Mihály Eucharistia című versét hallgathatjuk meg Eperjes Károly előadásában szeptember 22-én, vasárnap 21.30-kor.

A műsorban elhangzó további versekről ITT tájékozódhatunk.

Forrás: NEK Titkárság

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria