Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Kultúra – 2018. december 13., csütörtök | 19:59

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

A felvétel, melyet az esztergomi bazilikában, a szeminárium kápolnájában és a Szent Tamás-hegyen vettek fel, az első pillanattól magával ragadja a hallgatót.

Az Ecce, carissimi azaz Íme, kedveseim (Éneklő Egyház 13.) kezdetű énekkel, a középkori Magyarországon minden adventi vasárnap miséje előtt a templomban – ha az időjárás engedte, a templomon kívül – körmenetet tartottak. A visszatérő menetet éneklő gyermekek szólították meg: „Jöjjetek, fiaim...” majd mindnyájan e szavakkal léptek be és foglalták el a helyüket: „hogy megláthassátok...” A gregorián klasszikus stílusától eltérő dallam valószínűleg gallikán eredetű. (Forrás: Szendrei – Dobszay – Rajeczky: Magyar Gregoriánum című antológiájához)

A felvételen a szeminárium növendékei láthatóak. A zenei szolgálatot Horváth Ákos, Faragó András, Gyurász Krisztián, Forgács Balázs, Kiss Géza, Borbás Sándor, Müller Márk, Rónaszéki János, Kurucz Zoltán, Mihovics Szebasztián, Miklovits Attila adta. Az éneket Fejes János kísérte orgonán.

Az adventi énekre a növendékeket Pálmai Árpád készítette fel, az operatőr és a vágó Tajti Krisztián volt.

Forrás és fotó: YouTube/Esztergomi Szeminárium

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria