Törökországi és szíriai földrengés – Az európai püspökök együttérzésüket fejezték ki

Kitekintő – 2023. február 8., szerda | 15:40

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) részvétét fejezte ki a február 6-án több hullámban bekövetkezett, számos áldozattal járó törökországi és szíriai földrengések másnapján Prágában a szinódusi folyamat kontinentális szakaszának kezdetén kiadott közleményében.–

„Együttérzünk Dél-Törökország és Észak-Szíria lakosságával” – fogalmazta meg részvétnyilatkozatában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa. Magyarországot Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Németh Gábor, az MKPK irodaigazgatója képviseli a CCEE ülésén.

„A földrengés már eddig is kiemelkedően sok áldozatot követelt, és a halottak száma tovább nő. A pusztulás és sokak szenvedése mélyen megérinti lelkünket. Mély seb ez, mely tovább nehezíti a 12 éve háborútól szenvedő szír nép életét.

Együttérzésünket fejezzük ki az İskenderuni Apostoli Helynökség híveinek, akiknek látniuk kellett székesegyházuk összeomlását, és hálát adunk Istennek, hogy a falak leomlása nem követelt emberéletet.

Gondalatban együtt vagyunk az Anatóliai Apostoli Helynökség híveivel is, melynek területe szintén jelentős károkat szenvedett.

Aleppót, a várost, mely már a szír háborúban sokat szenvedett, most újabb csapás érte.

Gondolatban azokkal vagyunk, akik a jelenlegi rendkívül nehéz élethelyzetben, a téli mínuszokban mentőakciókat szerveznek. Hálánkat fejezzük ki mindannyiuknak. Különösen a Caritasnak, a segélyszervezet mindent megtesz, hogy az érintettek mellett legyen, ellátják a sérülteket, vigasztalják a hozzátartozóikat elvesztett embereket, és támogatást nyújtanak mindazoknak, akik mindenüket elveszítették. A helyi egyházak minden segítséget megadnak, helytállásukra mindannyian csodálattal tekintünk.

Mi, az Európában jelen lévő egyházak együttérzünk a földrengés sújtotta emberekkel. Imáinkról biztosítjuk őket és minden lehető segítséget megadunk, hogy megküzdjenek a tragédiával.”

Forrás: CCEE

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria