Európai zenei válogatásba került be a Vox Mirabilis székesfehérvári kamarakórus

Kultúra – 2015. június 27., szombat | 13:56

Idén április végén jelent meg a „The Sound of Europe” című CD, amely hét ország kórusmuzsikáját tartalmazza, bemutatva az egyes nemzetek jellegzetes zenei hangzásvilágát. Ebbe a válogatásba került be a Vox Mirabilis Kamarakórus, amint arról Zemlényi Katica, a kórus vezetője tájékoztatott.

2015-ben egy komolyzenei kiadó egész Európát átfogó zenei pályázat keretében vállalta, hogy egy lemezen jelenteti meg minden nemzet legjellemzőbb kórusművét. Erre a pályázatra csak magas minősítéssel rendelkező kórusoknak lehetett pályázni, s csak azoknak, akik már nemzetközi versenyeken elért eredményeiket tekintve is komoly kórusnak bizonyulnak.

Székesfehérvár legnagyobb meglepetésére és örömére a CD-re egyetlen magyar kórusként a Zemlényi Katica által vezetett Vox Mirabilis Kamarakórus került fel. A Vox Mirabilis Farkas Ferenc kórusműveiből, illetve magyar népdalokból küldött válogatást (pl. Elindultam szép hazámból, Repülj madár, Hajnalcsillag), így végül a CD-n ezeket lehet hallani.

A lemezre többnyire nemzetközi szinten komoly eredményeket elért amatőr kórusok felvételeit választották, de megszólal az ukrajnai Bortniansky Kórus, a Lengyel Zeneakadémia Kórusa, illetve az Örmény Nemzeti Rádió és TV Kórusa is.

A CD-borító is művészi munka, hiszen a Kisinyovi Művészeti Iskola egy diákja, Anna Savielieva alkotása, amely Európa színes zenei, művészeti összetételére utal.

A CD-t az Európában található Chórtownia Federation (Nemzetközi Kórusok Szövetsége) alapítvány adta ki. A kórusszövetség összefogja, koordinálja az európai kórusokat, több mint 850 együttes tartozik hozzá. Hírportálukon megjelenítik a kórusokat, azok eredményeit, műsoraikat és koncertjeiket, valamint támogatják a nemzetközi kóruscsere-fellépéseket is.

A Vox Mirabilis Kamarakórus (jelentése „csodálatos hang”) 1957-ben Székesfehérváron jött létre azzal a céllal, hogy bekapcsolódjon a város zenei életébe mind világi, mind egyházi téren. A kórus katolikus szertartások állandó résztvevője és szívesen énekel a testvér egyházak meghívására is ünnepi alkalmakon. Rendszeresen szerepel egyházzenei fesztiválokon, rendezvényeken.

2010-ben az Amatőr Kamaraegyüttesek Bánki Találkozóján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa különdíjjal jutalmazta a kórus munkáját. 2011-ben dicséretes arany diplomát szerzett a Vox Mirabilis, és több alkalommal koncerteztek Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes meghívására is. 2012. május 10. és 13. között részt vettek a badeni Ave Verum Nemzetközi Kórusversenyen, ahol bejutottak a legjobb tíz kórus közé. A nemzetközi zsűri elismerő biztatással nemzetközi bronz díjjal jutalmazta a kórus munkáját. 2012 novemberében a Kórusok Országos Szövetségének zsűrijétől Ars Magna diplomát kaptak. A kórust 27 éve Zemlényi Katica vezényli, aki kiemelkedő zenei tevékenységéért Fricsay Richárd zenei díjban részesült.

Forrás: Vox Mirabilis Kamarakórus

Fotó: Vox Mirabilis Kamarakórus; Choral.art.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria