Évzáró koncerteket tartottak a Szimfónia programban részt vevő gyerekek

Hazai – 2016. június 4., szombat | 13:59

Az Észak-Magyarországi és a Dél-Dunántúli Régiókban is megtartották az évzáró koncerteket a Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjában részt vevő gyerekek. Szendrőládon a református egyházközség felkérésére zenéltek, Pécsett az éves régiós találkozó zárásaként léptek fel a szimfóniás tanulók.

Háromszáz gyerek részvételével nyolc helyszínen zajlott a 2015/16-os tanévben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programja. A legszegényebb családok gyermekei számára indított zenei képzés az elmúlt években bebizonyította, hogy valódi esélyt ad a legelesettebbeknek. Miközben ugyanis zenélni tanulnak, sikeresebbek és ügyesebbek lesznek a mindennapokban is. A korábban pályázati pénzből működő program forrásai kimerültek, a folytatás költségeit adományokból fedezi a Szeretetszolgálat.

A program két régióban, nyolc iskolában működik, az Észak-Magyarországi Régióban öt, a Dél-Dunántúli Régióban pedig három helyszínen.

Tarnabodon a vonós hangszereken játszó gyerekek második helyezést értek el a megyei Roma Kulturális Tehetségnapon, ahol több zenekarral mérték össze tudásukat az év utolsó fellépésén, május 21-én. Szendrőládon a református lelkész felkérésére a templomban adtak koncertet a hegedűn és gitáron játszó gyerekek május 26-án.

Dél-Magyarországon a három helyszín éves találkozójának zárásaként több mint negyven fős szimfonikus zenekar állt össze a pécsi fúvósokból, valamint a magyarmecskei és a bogádmindszenti vonósokból. A versekkel színesített koncerten, május 27-én, a Szimfónia program koordinátora, valamint a zenetanárok értékelték az elért eredményeket.

* * *

A Szimfónia program a zenét szociális eszközként használó módszer, kulcselemei a sikerélmény, az önbizalom és a közösséghez tartozás érzésének megerősítése. Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a program kapcsán úgy fogalmazott: „Minden gyermeknek jár, hogy felfedezze magában a tehetséget, meglássa, hogy nem sikertelen, nincsen zsákutcába kényszerítve. Ehhez kell a Szimfónia és az a néhány csodálatos ember, aki tanítja őket.”

A Szimfónia program hangszert, reményt és esélyt ad a legszegényebb családok gyermekeinek. A módszer nem tehetségeket keres, hanem a legelesettebbeknek nyújt kapaszkodót, hogy megerősítést kapjanak, javuljon az iskolai teljesítményük, és növekedjen esélyük a továbbtanulásra. Rendszerességet, fegyelmet és egymásra figyelést tanulnak, sikerélményeket szereznek, ami által javul az iskolai teljesítményük is.

További információ a Szimfónia programról elérhető ITT.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria