Ezer kilométer Máriához a nemzetért – Negyvennapos Mária-út zarándoklat a csíksomlyói búcsúra

Hazai – 2024. április 11., csütörtök | 10:19

Idén is útra kelnek azok az elhivatott zarándokok, akik Budapestről gyalog mennek el a csíksomlyói búcsúra, hogy részt vegyenek a magyarság egyik legmeghatározóbb eseményén. Április 9-én, kedden reggel indultak a Szent Anna-kápolnától, és május 18-án érkeznek Csíksomlyóra. A Mária Út Egyesület írását szerkesztve közöljük.

A negyvennapos zarándoklat komoly fizikai kihívás, hiszen mindennap 25–30 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek. Közös szándékként azért ajánlják az utat, hogy Magyarország újra keresztény legyen, mert akkor van jövője. A résztvevőknek lelkileg is fel kell készülniük. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke elmondta: „A közösségi zarándoklásban az a szép, hogy kipróbálódik és megmérettetik alkalmazkodó képességünk, mások megértésének készsége, alázatunk, kitartásunk és szerénységünk. (...)

Az út a cél. Az út ajándék a Lélektől.

Bármi lesz, az Úr kezéből adottnak érdemes elfogadni, és mindenért köszönetet mondani neki.”

A zarándokok április 9-én, kedden reggel 7 órakor indultak útnak a Szent Anna-kápolnától, és május 18-án érkeznek Csíksomlyóra.

Végig előttük megy a zarándokkereszt. „Mi egy keresztalja leszünk, ahogy a székelyek mondják. Keresztünkön szalagok lesznek, amit a helyiek küldenek a Szűzanyához. Útközben imaszándékokat is elfogadunk azoktól, akikkel találkozunk, s azt elvisszük a Szűzanyához, odaérve pedig mindent elmondunk neki, amit ránk bíztak” – tette hozzá Szabó Tamás, aki az út első felében vezeti a zarándoklatot.

Forrás: Mária Út Egyesület

Fotó (archív): Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria