Ezertíz éves a Pécsi Egyházmegye

Hazai – 2019. augusztus 22., csütörtök | 11:43

A Pécsi Egyházmegye alapítólevele – egyedülállóan a magyar egyházmegyék között – pontosan megjelöli az alapítás napját: 1009. augusztus 23. Az évforduló megünneplésére számos lelki és kulturális programmal készülnek, melyre Udvardy György kinevezett veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó videoüzenetben hívja a híveket és az érdeklődőket.

„Ez az ünnepség arra ösztönöz bennünket, hogy hálát adjunk egyházmegyénk kincseiért – fogalmazott Udvardy György. – Az elmúlt 1010 évért, elődeink hitéért, állhatatos helytállásáért. Azért a tevékenységért, mely során iskolákat, plébániákat, kulturális egyesületeket hoztak létre azért, hogy Krisztust minél közelebb tudják vinni az itt élő emberekhez.”

Az egyházmegye 1010. születésnapján, augusztus 23-án a pécsi székesegyházban fogadják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbólumát, a missziós keresztet.

Az évfordulón nyílik meg az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. Ez a különleges tárlat a 2020-as NEK előkészítő rendezvénye, melyet 2018 nyarán Budapesten, majd idén Győrben láthatott a közönség, s most a Pécsi Egyházmegye meghívására a baranyai megyeszékhelyen is kiállítják. A tárlat november 3-ig várja a látogatókat a Csontváry Múzeumban.

A jubileum fő eseménye a 18 órakor kezdődő szentmise lesz, melyet Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa mutat be a pécsi székesegyházban. A szentmise után mindenkit szeretettel várnak agapéra.

Az egyházmegye 1010. születésnapján kvízjátékot is rendeznek a Magtár Kávézóban. A patinás környezetben hatvan izgalmas kérdéssel, értékes fődíjjal, püspökségi címeres borokkal, finom pécsi sörökkel, üdítőkkel, helyben sült péksüteményekkel és ízletes szendvicsekkel várják a vendégeket. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, melyet e-mailben, a rendezveny@pecs.egyhazmegye.hu címre küldött üzenetben lehet megtenni a csapatnév és a résztvevők számának megadásával. (Pontlevonás nélkül maximum öt fő lehet egy csapatban, minden további csapattag két pont levonást jelent.)

Forrás, fotó és videó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria