Fát ültettek a székesfehérvári püspökség kertjében az első világháború hőseinek emlékére

Hazai – 2018. június 1., péntek | 13:02

A székesfehérvári püspökség kertjében május 29-én egy díszkörtefát ültettek, amivel az „Ültessünk fát az I. világháború emlékére a Kárpát-medencében!” címmel indított akcióhoz csatlakoztak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nemrégiben közös felhívással fordult a Krajczáros Alapítvány, a Bársony István Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK), hogy minél több helyen ültessenek egy fát az I. világháború centenáriuma alkalmából, a Nagy Háborúban elesettekért.

Székesfehérvár – katonaváros hírnevére tekintettel – nem egy, hanem száz fát szeretne elültetni a város különböző pontjain, ezek közül az első a székesfehérvári püspökség kertjébe került.

Május 29-én délután a székesfehérvári püspökség udvarán gyűltek össze a háborús hősökre emlékeztető akció kezdeményezői és támogatói. Spányi Antal megyéspüspök; Róth Péter alpolgármester; Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke; Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány kuratóriumi elnöke és Karsai Béla, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke közösen ültette el azt a díszkörtefát, amely az első fehérvári facsemete a program keretében.

Egy nemzet gyökerei akkor erősek, ha tud a múltjából erőt meríteni, és a régiek példája ad inspirációt a jelen problémáinak megoldására, így tudunk bizalommal tekinteni a jövőbe – mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök. „Hányattatott, nehéz sorsa volt a nemzetnek, és öröm számomra, hogy ezt a sorsot mégis példaként tudjuk megélni és példaként tudunk emlékezni hőseinkre a Krajcáros Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és az egyházmegye összefogásával. Az emlékfa ültetésével arra szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy az élet mit is jelent. Tesszük ezt azzal a reménnyel, hogy az életet, amit kaptunk, felelősen tudjuk megélni, és hűségesek tudunk maradni a régiek szelleméhez, hogy Szent István örökségében tudjuk építeni a jövőnket. Ne csak a múltunk legyen dicsőséges, hanem a jövőnk is legyen szép, erős és életet jelentő minden magyar számára” – mondta a főpásztor.

„Azt szokták mondani, aki fát ültet, a jövőnek teszi. Mi azért ültetünk fát, mert a múltra szeretnénk felhívni a figyelmet. Székesfehérvár számos fia vérzett az I. világháború különböző frontjain. Ez a város megtette a magáét, megtette a kötelességét” – emlékeztetett Róth Péter alpolgármester. Mint mondta, az első fa elültetése, amelyet még további ültetések fognak követni, erre hívja fel a figyelmet. „A mi dédszüleink, nagyszüleink voltak ott, és reméljük, hogy a mi unokáink, dédunokáink is látni fogják majd ezeket a fákat, és gondolnak az 1914 és 1918 közötti évek szörnyűségeire. Emlékeznek mindazokra, akik szenvedtek, minden áldozatra és minden elhunytra.”

A felhívást közzétevő szervezetek képviselői az akciót a Föld napján, a sárkeresztesi Bársony István Emlékparkban indították el – mondta Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke. A püspökség udvarán az első székesfehérvári fa elültetésére került sor. A májustól novemberig tartó akcióhoz bármely közösség csatlakozhat. A civil szervezetek azt szeretnék, ha ez egy országhatárokon átívelő, az elkövetkező száz esztendőre emberi emlékezetet őrző programmá bővülne. A kezdeményezés november 11-éig, az emlékezés napjáig él, amikor 11 óra 11 perckor – csatlakozva a nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz – Székesfehérváron is fellobbannak majd a mécsesek. Ezzel emlékeznek az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírására, és emlékeznek arra a közel húszmillió emberre, aki életét vesztette a Nagy Háborúban.

Forrás: Székesfehérvár.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál/Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria