Fel kell számolni a hárító magatartást – Befejeződött a varsói gyermekvédelmi konferencia

Kitekintő – 2021. szeptember 22., szerda | 19:14

Szeptember 19. és 22. között Varsóban tartottak konferenciát a közép-kelet-európai katolikus egyházak képviselők a gyermekeket és a sérülékeny felnőtteket ért bántalmazásokkal kapcsolatban. Adam Żak SJ, a lengyel katolikus püspöki konferencia gyermekvédelmi koordinátora úgy fogalmazott a Vatican Newsnak: meg kell küzdeni a hárító magatartással az Egyház részéről, ami fékezi a visszaélések elleni küzdelmet.

A négynapos konferenciát a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a lengyel püspöki konferencia közösen szervezte az Egyházon belüli szexuális visszaélések problémájával való szembenézés, a felelősségvállalás és főként a megelőzés szándékával. A közép-kelet-európai térség egyházai számára tartott konferencián püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, rendi elöljárók, pszichoterapeuták és világi szakemberek vettek részt.

Magyarországot többen képviselték, mások mellett Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, Szentes Judit szociális testvér, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere képviselték.

Adam Żak SJ úgy véli, hogy Lengyelországban és általában véve

a katolikus többségű országokban az Egyház hárító magatartása, olykor áldozathibáztató hozzáállása fékezte a visszaélések felszámolására tett erőfeszítéseket.

Jelentős lépések történtek ugyanakkor az elmúlt években, de sokan nem akarják elismerni, hogy valós problémáról van szó, nem pedig elszigetelt esetekről. Sok még a teendő a tudatosítás, a megfelelő szakemberek képzése terén, akik az áldozatokat lelkipásztori, pszichológiai és jogi tanácsadásban részesíthetik.

A varsói konferencia jó alkalom arra, hogy a közép-kelet-európai egyházak képviselői kicseréljék egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymás hibájából, és megerősödve képviseljék a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmét. Adam Żak szerint

hiba volt azt gondolni, hogy az egyháziak részéről elkövetett szexuális visszaélések a nyugat dekadenciájának, a szexuális forradalom túlkapásainak tudhatók be,

ami nem érintette Lengyelországot. Ezzel szemben már a kommunizmus bukása előtt begyűrűztek ott is az etikai és erkölcsi átalakulások. Alázatot kell tanulnunk, ami egy többségi egyház számára nehezebb – fogalmazott a lengyel jezsuita, dicsérve például az albán vagy az orosz katolikus egyházat, amely kisebbségben él, de nagyon nyitott a megelőzésre, a nevelésben szakemberek képzésére.

Az elmúlt években a média reflektorfénybe állította a problémát, aminek köszönhetően számos olyan esetre derült fény, ami éppen a közelmúltban történt, mert az áldozatok bátorítást kaptak arra, hogy jelentsék az abúzust.

A mostani konferencia arra szolgál, hogy azok a helyi egyházak, amelyek lemaradtak az ügy kezelésében vagy nehézséggel küzdenek, ösztönzést nyerjenek és felgyorsítsák a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmének folyamatát, az ellenük elkövetett bűnöket pedig mielőbb feltárják.

Komoly, hozzáértő és tudatosabb válaszra van szükség a jelenség felszámolásához

– mondta el a Vatican News tudósítójának a lengyel jezsuita.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria