Felső tagozatos diákok tavaszi lelkinapja Pélyen

Hazai – 2023. március 22., szerda | 16:50

Márciusban Pélyen találkoztak a helyi és a boconádi, füzesabonyi, hevesi, káli, tenki katolikus iskola felső tagozatos tanulói.

A lelkinapon megemlékeztek a pélyi tagiskola névadójáról, Petőfi Sándorról. Elültették Petőfi körtefáját, melyet Papler Pál atya adományozott az iskolának. A települések képviseletében egy-egy tanuló elszavalta Kányádi Sándor Haldoklik az öreg tanú című versét. Pál atya történeti ismertetőjét Liga Konrád káplán hazaszeretetről szóló elmélkedése, majd a Nemzeti dal közös elszavalása követte.

Az iskola udvarán álló Petőfi-szobor mögött most még szerényen megbújó körtefa, remélhetőleg, az idő múlásával terebélyes fává cseperedik, s a szoborral együtt őrzi majd a költőóriás és a forradalom és szabadságharc hőseinek emlékét.

A lelkinap a Szent Demeter-templomban szentmisével folytatódott.

Ezt követően a „Fedezd fel a templomot” vetélkedőn a templom szentjeivel, történetével ismerkedhettek a tanulók.

Pély szülötte, Törőcsik Mari fotókiállítását is megtekintették a fiatalok, bepillantást nyerve a nemzet színészének életébe.

A lelkinap a térségi katolikus iskolák közötti közösségépítés mellett a hazaszeretetre, a szülőföld szeretetére, az emlékezés fontosságára, az értékek megőrzésére igyekezett ráirányítani a tanulók figyelmét a szentek életének, Petőfi Sándor életútjának, Törőcsik Mari munkásságának felidézésével.

Nagy István kanonok zárógondolatai a napi evangélium megerősítését szolgálták: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.”

Bódor Istvánné igazgató, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetője meghívta az iskolák küldöttségeit Hevesre, ahol a tervek szerint a régió következő katolikus ifjúsági találkozóját tartják.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria