Feltárulnak egy elpusztult középkori magyar monostor titkai

Kultúra – 2019. június 6., csütörtök | 16:53

Háromdimenziós animációs film készült a szeri monostor történetéről. Az alkotást június 9-én, pünkösd vasárnapján láthatják először az érdeklődők az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Kiss Róbert igazgatóhelyettes a film június 4-i sajtóbemutatóján elmondta, hogy négy éve nyílt meg az intézmény látogatóközpontja, ahol a vetítőteremben eddig két 3D-technikával készült filmet láthatott a közönség, melyek Magyarország, illetve Budavár történetét mutatták be. Az intézmény vezetése törekszik arra, hogy az Ópusztaszeren látható Feszty-körkép és a skanzen mellett bemutassa a vendégeknek az egykor itt álló monostor történetét is. Ezt a célt segíti a 2017-ben nyílt szeri gyógynövényház és kert, mely az egykor itt élő bencés szerzetesek munkásságával ismerteti meg a látogatókat – tette hozzá a szakember.

A többéves munkával elkészült film hiánypótló alkotás, hiszen kevés olyan ismeretterjesztő mű van, amely egy szakrális épület ezeréves történetét mutatja be fotórealisztikus háromdimenziós technikával – emelte ki Kiss Róbert.

A szeri monostor romjai 1832-ben (Pallavicini Ede festménye)

Turda Gábor múzeumi csoportvezető elmondta, hogy a mai Ópusztaszer területén az első templomot Szent István korában emelték, a bencések pedig a 12. században kezdték építeni itt monostorukat, amely több átalakításon is átesett.

Az épületkomplexum régészeti feltárása 1970-ben kezdődött el. A tudományos munkának köszönhetően részletes adatok vannak az építés különböző fázisairól, és a látogatók az emlékparkban megtekinthetik a monostor romjait. Képi ábrázolások nem maradtak fenn az egykori épületekről, ezért a film készítése során korabeli párhuzamokat kerestek a hiteles megjelenítés érdekében – fűzte hozzá Turda Gábor.

A film a magyar mellett hét idegen nyelven készült el, és audio guide segítségével párhuzamosan öt nyelven hallgatható, így vegyes csoportokat is tud fogadni az emlékpark 72 fős moziterme.

Forrás: MTI

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történet Emlékpark

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria