Felújították Al-dmeine szíriai település templomát

Kitekintő – 2019. április 19., péntek | 10:41

Al-dmeine temploma azon több száz épületek egyike, melyek súlyosan megsérültek a Közel-Keleten dúló háború következtében. A magyar görögkatolikusok Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita 2017-es útja során vitt adománya is hozzájárult ahhoz, hogy az épületet helyreállítsák.

2017 márciusától tízmillió forintot gyűjtöttek össze a magyar görögkatolikusok a szíriai település lakói számára. A hívek, a Szent Lukács Szeretetszolgálat és a görögkatolikus egyházmegyék adományát Kocsis Fülöp érsek-metropolita személyesen vitte el június 8-án Szíriába.

A magyar hívek pénzadományát – többekkel egyeztetve – Al-dmeine templomának felújítására szánták. Hatszáz férőhelyével ez a környék legnagyobb temploma. Maga a község 3900 lelkes, ám a háború miatt jelenleg csak körülbelül 2500-an élnek itt.

A falu templomát 2018-ra sikerült helyreállítani. Bár még szükség van további javításokra, ez év virágvasárnapján, április 14-én hálát adtak Istennek, hogy ismét tudják használni templomukat. A Szent Liturgia után körmenettel is megünnepelték, hogy remélhetőleg lezárult egy korszak, és többé nem kell átélniük hasonló borzalmakat.

Virágvasárnap George Haskours helybeli parókus köszönetet mondott a magyar görögkatolikusoknak. Az arab nyelvű köszöntés magyar fordítása: „Az al-dmeinei parókia nevében köszönetünket fejezem ki a magyar Görögkatolikus Metropóliának és külön Fülöp érsek atyának, mert a tőlük kapott adományból építettük újjá a templom teljes tetőszerkezetét, az egész nyugati falat és a templomtornyot. Köszönjük Biankának (Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója – a szerk.), aki itt van velünk, és Bushrának is, akik segítettek az ügyben. Köszönjük az egész közösség nevében a segítséget és a hozzájárulást templomunk szépségének helyreállításához. A külső falon elhelyezett két ikon Mtanios és Rakan Nadim Qarduh adománya. Az ikonok Szent Antalt és Szent Györgyöt ábrázolják, akik templomunk védőszentjei.”

A templom 2017-ben, Kocsis Fülöp látogatásának idején


A közösség köszönőlevelet is írt angolul a magyar görögkatolikusoknak. Magyar nyelvű fordítását közöljük:

A Magyar Görögkatolikus Metropólia részére

Kedves Magyar Adományozók!

Dmeine Sharkiya község egyháztanácsa minden lakos nevében szeretné kifejezni köszönetét azért a 34 760 dollárért, amelyet Fülöp érsek atya adott át 2017 júniusában. Örömmel tudatjuk, hogy a templomunk helyreállítása jól halad. Amint tudják, a templom a közösség szíve és lelke, ezért helyreállítása reménnyel tölti el szívünket, mert ez számunkra jelképes és anyagi érték is egyben.

Így kötelességünknek éreztük, hogy az eddigi eredményekről és munkálatokról informáljuk Önöket. Az újjáépítés 2017 szeptemberében kezdődött. Országunkban a helyzet a gazdasági szankciók miatt még mindig nagyon nehéz, ezért minden munkafázis elhúzódik, de az építkezés folyamatos. A tető, amely teljesen beomlott, mára elkészült, vörös téglával fedtük le, a nyugati fal újjáépült, és fekete kővel fedtük le; az északi fal munkálatai is elkezdődtek. A külső elektromos rendszer és a világítás is elkészült. Az új templomtoronyra nagyon büszkék vagyunk.

A községünkben sok ember szenved szükséget, ezért az összeg egy kisebb részéből a rászoruló családoknak és idős, egyedül maradt embereknek adtunk támogatást, valamint a téli hónapokra kifűtöttük az iskolát.

Az adományt a tervek szerint költöttük el. Egy teljes és egy fél fal még befejezésre vár, valamint a belső tér kifestése és az elektromos rendszer rendbehozatala, amikhez még szükségünk van forrásokra.

Most húsvét ünnepére készülünk. Az egész közösség nevében köszönetünket fejezzük ki a támogatásért, és reméljük, hogy hamarosan újra meglátogat minket magyar delegáció. Megemlékezünk imáinkban magyar testvéreinkről, és áldott Húsvétot kívánunk.

Al Dmeine al-Sharqiyya, 2019. április 19.

Az egyháztanács elnöke George Haskours parókus
Naiem Arrouk világi képviselő
Naim Algharbi esperes

***

Kocsis Fülöp metropolita 2018-ban is járt Szíriában – az akkor összegyűjtött adományt iskoláztatásra fordítják Damaszkuszban.

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök húsvét után utazik Damaszkuszba és Aleppóba; útja során jelentős támogatást visz a rászoruló görögkatolikusoknak. A legutóbbi látogatás óta összegyűlt adományokat nagyon köszöni a Görögkatolikus Metropólia, illetve továbbra is szeretettel fogad adományokat, hiszen a közel-keleti helyzet még korántsem jutott nyugvópontra, s a magyar görögkatolikusok továbbra is szívükön viselik az üldözött keresztények sorsát, amihez a legkisebb segítség is jól jön. Az adakozásról itt tájékozódhat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria