Ferenc pápa aggódik a keleti egyházak miatt, Irakba készül jövőre

Ferenc pápa – 2019. június 11., kedd | 18:57

Június 12-ig tartja közgyűlését a keleti katolikus egyházakat támogató segélyszervezet, a ROACO (Riunione delle Opere per l'Aiuto alle Chiese Orientali) a Vatikánban. Június 10-én, hétfőn a résztvevőket audiencián fogadta Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte ki Szíria, Ukrajna, Irak és a Szentföld helyzete miatt. A Szentatya bejelentette, hogy 2020-ban Irakba szeretne látogatni.

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa vezetésével zajlik a ROACO 92. közgyűlése a Vatikánban június 10–12. között. A ROACO bizottságként működik, amely a keleti egyházakat támogató segélyszervezetek együttműködését koordinálja.

A mintegy száz résztvevőnek mondott beszédében Ferenc pápa felidézte a közelmúltban Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Romániában tett látogatását, melyek során kapcsolatba került a keleti egyházakkal. Megemlítette a 2018. július 7-i ökumenikus imatalálkozót is, amikor Bariban együtt fohászkodott a békéért a közel-keleti pátriárkákkal.

A pápa szomorúan utalt a szíriai konfliktusra, amely még mindig humanitárius válsággal fenyeget azokban régiókban, ahol nem stabilizálódott a helyzet. Hangsúlyozta: Halljuk meg azok kiáltását, akiknek nincs mit enniük, nem jutnak gyógyszerhez, nem járhatnak iskolába; figyeljünk az árvák, a sebesültek és az özvegyek hangjára! Ha az emberek szíve érzéketlen is, Istené nem az. Isten szíve, melyet sért a teremtményei közötti gyűlölet és erőszak, mindig képes meghatódni, atyai gyengédséggel és erővel gondjaiba venni, védelmezni és irányítani gyermekeit. Hányszor haragszik meg Isten azokra az állami vezetőkre, akik békéről beszélnek, és közben fegyvereket adnak el ezekhez a háborúkhoz? Ez a képmutatás bűn – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A Szentatya elmondta, hogy szüntelenül foglalkoztatja az iraki kérdés, olyannyira, hogy jövőre szándékában áll elutazni oda. Azt kívánta, hogy Irakban a társadalom minden tagja, a vallási csoportokat is beleértve békésen és együttesen járuljon hozzá a közjó építéséhez. Az ott élők kerüljék el a mesterségesen gerjesztett és soha nem csendesedő konfliktusokból származó feszültségeket. A pápa hozzátette, nem feledkezik meg Ukrajnáról sem, amelynek lakossága békére vár. A konfliktus okozta sebeket kívánja enyhíteni a Szentatya egy jótékonysági kezdeményezése is, amelyhez sok egyházi szervezet csatlakozott. A Szentfölddel kapcsolatban Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy hozzájárul a békés együttéléshez a Szent Sír-bazilika restaurálási munkáinak második szakasza, melyben a „status quo” (a jeruzsálemi óváros vallási közösségei közötti együttélést szabályozó rend) keresztény közösségei együttműködnek, illetve amelyben a helyi és nemzetközi erők is részt vesznek.

A pápa szólt még a menekültekről, akik zsúfolt hajókon igyekeznek Európába, nem tudva, melyik kikötő fogadja be őket – ellenben a fegyverszállítmányok előtt mindig szabad az út. A fegyverek pusztító ereje a gyermekeket sem kíméli. „Ez a képmutatás, amiről az előbbiekben beszéltem – jegyezte meg a Szentatya. – Ábel kiáltása egészen Istenig elhatol, ebben biztosak vagyunk, ahogyan egy évvel ezelőtt Bariban imádkoztunk együtt a közel-keleti hívekért.”

A panasz és a sírás mellett, amiről a ROACO közgyűlésén hallhatnak, megjelenik a remény és a vigasz is – mondta a Szentatya. – Annak a fáradhatatlan karitatív munkának a visszhangja ez, amelyet a keleti egyházakat segítő ROACO képvisel. Ebben megmutatkozik az Egyház arca, és segít életben tartani a reményt, főleg a fiatalok számára. A fiataloknak joguk van hallani Krisztus szavát. Amikor hiteles és szavahihető tanúságtevővel találkoznak, a fiatalok nem félnek követni őt, és keresni saját hivatásukat. A keleti egyházak országaiban a ROACO abban is közreműködik, hogy a fiatalok növekedhessenek az emberségben, mentesen az ideológiai gyarmatosítástól, nyitott szívvel és elmével. Értékeljék saját nemzeti és egyházi gyökereiket, adassék meg nekik a békés és virágzó jövő, ahol senki nem marad le, és senkit nem diszkriminálnak.

Idén Etiópia és Eritrea fiataljai, a két ország között régóta óhajtott békekötés után, letéve a fegyvert, igaznak érzik a zsoltár szavait: „Panaszomat öröménekre változtattad.” „Biztos vagyok benne – fogalmazott a pápa –, hogy a fiatalok erősen átérzik azt az őszinte és tiszteletteljes testvériségre való felhívást, amit Abu-Dzabiban írtam alá az Al-Azhar egyetem főimámjával együtt. Segítsetek nekem megismertetni és terjeszteni ezt a jó szövetséget az emberiség jövője érdekében! Őrizzük meg azokat a közösségeket, melyek évek óta élik ezt az üzenetet, különös tekintettel a nevelési intézményekre, az iskolákra és az egyetemekre Libanonban és az egész Közel-Keleten. Ezek ugyanis az együttélés és az emberség hiteles műhelyei, amelyhez jó lenne, ha minél többen könnyen hozzájuthatnának.” Beszéde végén a pápa imáiról biztosította a ROACO tagjait, és tőlük is azt kérte, imádkozzanak péteri szolgálatáért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria