Ferenc pápa áprilisi imaszándéka a nők szerepéért

Ferenc pápa – 2024. április 5., péntek | 19:10

Ferenc pápa áprilisban a „nők szerepéért” való imádságra hív, „hogy a nők méltóságát és értékét minden kultúrában elismerjék, és hogy véget vessünk a megkülönböztetésnek, amellyel szembesülnek a világ különböző részein”. A Szentatya arra kéri az Egyházat, hogy imádkozzon ezért a szándékért. Az ehhez kapcsolódó videoüzenetet a Pápa imavilághálóján keresztül április 2-án tették közzé.

A pápa a videóban felhívja a figyelmet arra a hatalmas szakadékra, amely a deklarált elvek és a tényleges gyakorlat között tátong. „Elméletileg mindannyian egyetértünk abban, hogy a férfiak és a nők ugyanolyan méltósággal rendelkeznek. De ez a gyakorlatban nem valósul meg” – mutat rá Ferenc pápa. Majd konkrét példákat hoz a jelenleg érvényben lévő „diszkriminatív törvényekre” hivatkozva: kötelező öltözködési szabályok, a folyamatos oktatáshoz való hozzáférés akadályozása, a munkalehetőségekhez jutás elősegítésének megtagadása. Továbbá arra emlékeztet a Szentatya, hogy „számos országban még mindig végrehajtják a nemi szervek csonkítását”.

Ferenc pápa felhívja a figyelmet, hogy „a kormányoknak el kell kötelezniük magukat a diszkrimináció felszámolása mellett”, és „a nők emberi jogainak biztosításán kell munkálkodniuk”. Arra kér minden embert, hogy tiszteljük a nőket, akiket sajnos továbbra is úgy kezelnek, mint valamit, amitől meg kell szabadulni, és akik gyakran válnak erőszak és bántalmazás áldozataivá a világ számos részén, még a magukat fejlettebbnek tartó országokban is. „És

ha nem (tiszteljük a nőket), társadalmunk nem fog fejlődni”

– figyelmeztet a pápa.

A Pápa imavilághálója által kiadott sajtóközlemény szerint a mai világban nem hiányoznak az ellentmondások: míg egyes országokban a nők hozzáférnek az oktatáshoz és a foglalkoztatáshoz, és vezető szerepet töltenek be a vállalkozásokban és szervezetekben, sokan még mindig nem élvezik ugyanazokat a lehetőségeket, mint a férfiak. A munkaerőpiacon a világon minden második nő dolgozik, és a nők 23 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ugyanez vonatkozik az oktatásra is, ha figyelembe vesszük, hogy egyes országokban az írástudó nők kisebbségben vannak – például ez az arány Nigerben 27 százalék. A számukra biztosított kevesebb lehetőség óriási gazdasági nehézségeket eredményez. Az ENSZ nők jogaival foglalkozó szervezete, a UN Women szerint a becslések arra utalnak, hogy 2030-ra a nők és a lányok 8 százaléka él majd mélyszegénységben, és a nők 25 százalékának nem lesz elegendő tápláléka.

Frédéric Fornos jezsuita atya, a Pápa imavilághálójának nemzetközi igazgatója a Szentatya e havi imaszándékáról szólva emlékeztetetett arra, hogy „Jézus kezdettől fogva tanítványaiként fogadta a nőket. Ez újdonság volt az akkori társadalomban. Ahogyan az evangéliumok tanúskodnak róla, Jézus anyja, Mária előkelő helyet foglalt el az apostolok között és a korai közösségben”. Továbbá rámutatott, hogy Jézus egy nőre, Mária Magdolnára bízta feltámadásának bejelentését. Fornos atya kiemelte, hogy

a történelem során a nők hozzájárultak az Egyház lelki dinamizmusához, kiváltképpen hivatkozva Avilai Szent Terézre, Sienai Szent Katalinra és Lisieux-i Szent Terézre, akik mindannyian egyházdoktorok, számtalan női szenttel együtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Rete Mondiale di Preghiera del Papa

Videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria