Ferenc pápa december elején Dubajba látogat az ENSZ klímacsúcsra

Ferenc pápa – 2023. november 5., vasárnap | 18:01

Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) soron következő 28. éghajlat-változási konferenciáját (COP28) az Egyesült Arab Emírségek egyik emírségének fővárosában, a 3,3 milliós Dubajiban tartják december 1. és 3. között. A tanácskozáson részt vesz Ferenc pápa is – tette közzé a Szentszéki Sajtóközpont november 3-án.

Matteo Bruni, a sajtóközpont igazgatója pénteken – újságírók kérdésére válaszolva – bejelentette, hogy Ferenc pápa, elfogadva Mohammed bin Zájed al-Nahján emír, az Egyesült Arab Emírségek elnökének meghívását, az Egyesült Arab Emírségekbe látogat és december 1. és 3. között részt vesz az ENSZ szervezésében Dubaiban tartott COP28 klímavédelmi nemzetközi csúcstalálkozón.

A COP nevű találkozót 1995 óta minden évben megrendezik abból a célból, hogy a felek megvitassák és megoldásokat találjanak az évszázad legnagyobb kihívására, az éghajlatváltozásra. A konferencia eddig talán legfigyelemreméltóbb eredménye az 1997-es kiotói jegyzőkönyv elfogadása után a 2015-ös párizsi megállapodás volt. A mérföldkőnek számító egyezményt 195 ország képviselője írta alá a résztvevő 199-ből. Megállapodtak abban, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5 °C alatt tartják az ipari forradalom előtti szinthez képest.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria