Mezőgazdálkodást is lehetővé tevő naperőmű fogja energiával ellátni a Vatikánt

Ferenc pápa – 2024. június 30., vasárnap | 14:30

A Szentatya a Fratello sole (Naptestvér) című apostoli levéllel rendelkezik egy mezőgazdasági naperőmű, agrofotovoltaikus üzem felépítéséről a Róma közelében található, a Vatikánhoz tartozó Santa Maria di Galeria területén, ahol a Vatikáni Rádió digitális műsorszórást lehetővé tevő antennái is találhatóak. A motu proprio formában kiadott dokumentumot június 21-én írta alá a pápa.

Az agrofotovoltaikus rendszerek (röviden agroPV vagy APV) olyan energetikai és agrármegoldások, amelyek révén egyazon földterületen történik mezőgazdálkodás és fotovoltaikus (PV) napelemekkel való villamosenergia-termelés.

Ferenc pápa a június 26-án közzétett apostoli levelében kiemeli, hogy „át kell állni egy olyan fenntartható fejlődési modellre, amely csökkenti az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátását, és célul tűzi ki a klímasemlegességet”. Ezzel együtt elrendeli egy agrofotovoltaikus erőmű építését a Santa Maria di Galeria területén, amely a Vatikánhoz tartozó, de annak a területén kívül eső helyen található, Róma közelében. A Szentatya kifejti az új Fratello Sole (Naptestvér) kezdetű apostoli levelében: „Az emberiségnek megvannak a technológiai eszközei, hogy megbirkózzon ezzel a környezeti átalakulással és annak káros etikai, társadalmi, gazdasági és politikai következményeivel; és ezek között a napenergia kulcsszerepet játszik.”

A Fratello Sole apostoli levélben Ferenc pápa az egész emberiséghez szóló, a napenergia használatára vonatkozó döntésének gyökerét a „Laudato si’” kezdetű, 2015-ben kiadott környezetvédelmi enciklikájában határozza meg. Kéri, hogy az emberiség hajtson végre életmódbeli változtatásokat a globális felmelegedés és a fosszilis tüzelőanyagok „elterjedt” felhasználása ellen. Ezt követően felidézi, hogy a Szentszék 2022-ben csatlakozott az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezményéhez, jelezve azon szándékát, hogy „hozzájáruljon minden állam azon erőfeszítéseihez, hogy saját felelősségükkel és kapacitásukkal összhangban megfelelő választ adjanak azokra a kihívásokra, amelyeket a klímaváltozás az emberiség és közös otthonunk elé állít”.

Az agrofotovoltaikus üzem felépítésére a Szentszék Santa Maria di Galeriában található ingatlanát használják fel. Róma városának határában, ezen a 424 hektáros területen találhatóak a Vatikáni Rádió adásszóró létesítményei, antennái a Szentszék és az olasz állam között 1951-ben kötött megállapodásnak köszönhetően. Az új üzem célja a Vatikáni Rádió energiaszükségletének kielégítése, és hogy hozzájáruljon „Vatikánváros teljes energiaellátásához”.

Az agrofotovoltaikus üzem megépítésével a Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnökét, Fernando Véregez Alzaga bíborost és az Apostoli Szentszék Vagyonkezelő Igazgatóságának (APSA) elnökét, Giordano Piccinotti érseket bízták meg. A motu proprióval a Szentatya „rendkívüli biztossá” nevezte ki a két elöljárót, akiknek teljes jogkörük van a terv megvalósításához. Ugyanakkor felhatalmazta őket arra, hogy a lateráni szerződésnek megfelelően kommunikáljanak az olasz kormánnyal azokról a munkálatokról, amelyekre a helyszínen kerül sor.

Ferenc pápa végül utasítja a Vatikáni Államtitkárságot, hogy segítse elő „a rendkívüli biztosok minden kérését, és tegyen erőfeszítéseket annak biztosítására, hogy azon a területen semmi se vesszen el abból, ami eddig az Apostoli Szentszék rendelkezésére állt”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (illusztráció): Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria