Ferenc pápa fogadta a függőségekkel foglalkozó vatikáni konferencia résztvevőit

Ferenc pápa – 2018. december 3., hétfő | 9:54

„Drogok és függőségek – az átfogó emberi fejlődés akadályai” címmel tartottak nemzetközi konferenciát a Vatikánban november 29. és december 1. között. A tanácskozás végén a résztvevőket fogadta Ferenc pápa.

A kábítószer-függőség mellett a konferencia foglalkozott a szerencsejáték, az internet okozta pszichológiai rabszolgaság, a pornográfia és a szexfüggőség témájával. Olyan szövevényes háló ez, amelybe az ember a gyengeség, a depresszió pillanatában könnyen beleeshet. Ezt a hálót azonban fel lehet számolni – mondta Segundo Tejado Muñoz prelátus, a konferenciát szervező Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma titkárhelyettese.

Ferenc pápa a tanácskozás résztvevőinek mondott beszédében rámutatott, hogy a régi és az újfajta függőségek aggasztó jelenségéhez kapcsolódó problémák kapcsán el kell gondolkodni a jelenlegi társadalmi és kulturális folyamatokról és azokról a kóros elváltozásokról, amelyek a szekularizált kulturális légkörből fakadnak. Ezt a légkört a fogyasztói kapitalizmus, az önelégültség, az értékvesztés, az egzisztenciális kiüresedés, a kötődések és a kapcsolatok ideiglenessége jellemzi. A kábítószer-függőség társadalmunk nyílt sebe. Az emberek áldozatokká válnak, akik elveszítik szabadságukat.

Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy szembeszálljunk a kábítószer-termelés, -feldolgozás és -terjesztés ellen az egész világon. A kormányok kötelessége és feladata, hogy bátran szembenézzenek e halált hozó kereskedőkkel – mutatott rá Ferenc pápa. A virtuális tér egyre veszélyesebbé válik: egyes internetes oldalakon a fiatalokat olyan rabszolgaságba édesgetik bele, amelyből nehéz kiszabadulni, és amely az életcél elvesztéséhez, és előfordul, hogy magának az életnek az elvesztéséhez vezet. Ennek láttán az Egyház sürgető feladatának érzi, hogy a mai világban egy olyan humanizmust hozzon létre, amely visszaállítja az embert a társadalmi, a gazdasági és a kulturális diskurzus középpontjába. Ennek a humanizmusnak az alapja az irgalmasság evangéliuma. Ebből kiindulva találnak Jézus tanítványai ösztönzést arra, hogy valóban hatékony pasztorális akciótervet alakítsanak ki a különböző függőségekhez kötődő szenvedések enyhítésére, a betegek gondozására és gyógyítására.

Az Egyház a polgári, a nevelési, a nemzeti és nemzetközi intézményekkel együtt a világ minden részén elkötelezetten küzd a függőségek terjedése ellen. Aktívan munkálkodik a megelőzés, a gondozás, a rehabilitáció és a társadalomba való újraintegrálás területén, hogy visszaadja a méltóságát azoknak, akiktől elvették azt. Összehangolt cselekvésre van szükség, amelybe minden érintett szereplőt bevonnak, hogy megvalósulhassanak az egészségre, a családtámogatásra és elsősorban a nevelésre irányuló szociális programok. A pápa csatlakozott a konferencián megfogalmazott tervhez, hogy szélesebb körű együttműködést alakítsanak ki a kábítószerellenes politika terén. Nem elszigetelt politikai intézkedésekre van szükség, mert ez egy emberi és társadalmi probléma, tehát mindent össze kell hangolni. Ezt szolidaritási hálózat létrehozásával lehet megteremteni, valamint azáltal, hogy a függőségektől szenvedő emberek mellé állnak.

Végül Ferenc pápa arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy saját területükön folytassák munkájukat azok támogatásáért, akiknek sikerült kiszabadulniuk a függőségek hálójából. Ezeknek az embereknek további segítségre és kísérésre van szükségük mindenki részéről. Csak így lehet enyhíteni sok bajban levő testvérünk szenvedését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria