Ferenc pápa fogadta Orbán Viktort: „Ti Szent Márton népe vagytok!”

Ferenc pápa – 2022. április 21., csütörtök | 16:19

Bő fél évvel magyarországi látogatása után ezúttal Ferenc pápa látta vendégül a vatikáni Apostoli Palotában Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek újraválasztása óta ez az első hivatalos útja külföldön. Április 21-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor fogadta a pápa a dolgozószobájában a magyar miniszterelnököt, a fél órára tervezett megbeszélés negyven perc után ért véget.

Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője, az esemény tolmácsa beszámolóját adjuk közre.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet kíséretében – a látogatás előtt, délelőtt 10 órakor szentmisén vettek részt a vatikáni Szent Péter-bazilika Szent József-oltáránál, ahol olasz nyelven óránként tartanak misét a templomba látogató zarándokoknak.

Pontosan 11 órakor érkezett a Szentatya dolgozószobájába Orbán Viktor, majd zárt ajtók mögött kezdődött el a két fél közötti megbeszélés. A tárgyalás végén bevezették a terembe Orbán Viktor feleségét és kíséretét, majd sor került a kölcsönös ajándékozásra. A magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol–latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott a Szentatyának, továbbá egy Bartók Béláról szóló, s egy, a zeneszerző műveit tartalmazó kötetet. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – mutatta be a különleges CD-sorozatot Orbán Viktor a pápának, aki elégedetten nyugtázta: „Bela Bartok”.

A Szentatya – ajándékai átadásakor – külön magyarázattal szolgált, amikor jobbját rátette egy tányér nagyságú kerek bronzplakettre: „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember. Jó, tudom, Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig – és mutatta is a kezével – az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok.”

A Szent Márton-bronzplaketten kívül apostoli buzdításainak egy-egy példányát adományozta a magyar miniszterelnöknek a Szentatya. „A béke világnapjára írt idei üzenetemet ma reggel dedikáltam Önnek” – mutatott a pápa a pecsét melletti aláírására. Ezenkívül vendégének ajándékozta az Abu-Dzabiban 2019-ben aláírt, az emberi testvériségről szóló dokumentumot, illetve a világjárvány miatt 2020. március 27-én a Szent Péter téren tartott emlékezetes Statio Orbis könyvváltozatát, mely a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Orbán Viktor a találkozóról nyilatkozott a közmédiának, az erről szóló cikkünk ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria