Ferenc pápa a gyermekvállalás feltételeinek javítását sürgeti

Ferenc pápa – 2022. május 13., péntek | 19:10

Második alkalommal rendeztek május 12-én Rómában születéssel és családtámogatással foglalkozó konferenciát, amire Ferenc pápa is üzenetet küldött. Olaszországban és Nyugaton égető gond a demográfiai válság, a változáshoz azonban megfelelő családpolitikára és mentalitásváltásra van szükség.

Valóságos társadalmi vészhelyzetnek nevezi a Szentatya az alacsony születésszám problémáját, amely első látásra annyira nem szembetűnő, hogy a címlapokra kerüljön, mégis sürgető problémát jelent. Egyre kevesebb gyermek születik, ez pedig szegényebbé teszi mindannyiunk jövőjét Olaszországban, Európában és a Nyugaton egyaránt.

Ferenc pápa úgy fogalmaz, hogy a lét perifériájának kevéssé látható területe ez, ami nem ötlik azonnal szemünkbe. Azokról a férfiakról és nőkről van szó, akik vágynak gyermekre, de nem sikerül nekik a családalapítás.

Sok fiatal nehezen ülteti át a valóságba a családról szőtt álmát.

Ez az újfajta szegénység megijeszti a pápát. A gyermekvállalás szegénysége ez, amikor a szívünkben lakozó boldogságvágynak meg kell elégednie a nagyszabású célok felhígításával, a nagy remények helyett kevéssel is beérjük. Ez egy tragikus szegénység, mert az embereket a legnagyobb kincsükben sújtja: hogy világra hozzanak egy életet, és gondoskodjanak róla, továbbadják szeretettel a kapott létet.

Rövidlátó az, aki nem veszi észre a születésszám csökkenésének problémáját, mert nem néz előre. Elfordítja a fejét, azt gondolván, hogy a problémák mindig túl összetettek, és úgysem tehetünk semmit. Egyszóval megadják magukat. Ezért tetszik Ferenc pápának a római születés- és családpolitikai konferencia mottója: „Meg lehet csinálni”. Ezzel azt üzenik, hogy nem adják föl. Ez a cím azt jelenti, hogy lehet remélni minden nehézség ellenében, dacára a számoknak, amelyek évről évre feltartóztathatatlanul romlanak. Meg lehet csinálni – azt jelenti, hogy nem fogadjuk el passzívan, hogy a dolgok nem változhatnak.

A dolgok pedig akkor változhatnak, ha félelem nélkül együtt elkötelezzük magunkat, minden részérdek és ideológiai szakadék ellenében.

Ferenc pápa azt szeretné, hogy az intézmények, a média, a kultúra, a gazdaság és a társadalom egyaránt segítse, javítsa és konkrét politikával igyekezzen fellendíteni a születésszámot és a család helyzetét. A Szentatya örömmel állapítja meg, hogy a születés és gyermekvállalás témája képes összekötni, nem pedig elválasztó tényező. Vállalkozások, bankok, szervezetek, szakszervezetek, sportolók, színészek, írók, politikusok együtt gondolkodnak azon, hogyan lehet újra reménykedni az élet születésében.

Az adatok, a kilátások, a számok már ismertek mindenki előtt: most konkrétumokra van szükség. Itt az idő, hogy valós válaszokat adjunk a családoknak és a fiataloknak.

A remény nem halhat meg, és nem szabad hagynunk, hogy elhaljon a várakozásban. „Kérem Istent, hogy áldja meg vállalkozásotokat. Mellettetek állok, és szurkolok nektek, hogy együtt meg lehessen fordítani ennek a demográfiai télnek a menetét. Köszönöm. Meg lehet csinálni!” – zárja üzenetét a pápa.

*

Sokkoló adatokkal szolgál a római konferencia weboldala: 2021-ben 399 431 gyermek született Olaszországban, 2008-hoz képest 176 653-mal kevesebb. Ez azt jelenti, hogy 13 év elteltével majdnem felére esett vissza a születésszám. „Demográfiai tél”, „üres bölcsők” – több elnevezése van a jelenségnek, annál kevesebb a konkrét intézkedés, ami az ország jövőjét biztosítaná. A 2015-ben megindult drasztikus születésszám-csökkenést tovább fokozta a Covid-járvány. A negatív rekordot tavaly érték el a nem egészen 400 ezres születésszámmal, miközben az elhunytak száma elérte a 746 ezret. Ilyen drámai természetes visszaesésre a második világháború óta nem volt példa Olaszországban. Erre reagálva szervezték meg első ízben 2021-ben a családpolitikával és a gyermekvállalás témájával foglalkozó rendezvényt.

A gyermekvállalási kedvhez megfelelő családpolitikára van szükség, ami figyelembe veszi a generációk közötti összefogást. Fenntarthatónak kell lennie, amit a járulékfizetők garantálnak, tekintettel a nyugdíjakra is – ebben a fiatalok és az idősek egymásra vannak utalva.

Ha kevesebb gyermek születik, kevesebben fizetnek adót, így könnyen belátható, hogy összeomlanak azok az alapok, amelyekre Olaszország épül: az iskolarendszer, a közegészségügy, a nyugdíjrendszer.

A világ jelenlegi népessége közel 8 milliárd fő. Olaszország lakosainak száma csökkenő tendenciát mutat: a korábbi 60 millió helyett 59 045 521 (2021. novemberi adat), akik közül 10 és fél millió a fiatal (0–19 év közötti), és majdnem 18 millió a hatvan év feletti állampolgárok száma.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria