Ferenc pápa Hoser érseket állandó apostoli vizitátornak nevezte ki Međugorjéba

2018. június 1. péntek, 14:30

Ferenc pápa 2018. május 31-én Henryk Hosert, a lengyelországi Warszawa-Praga nyugalmazott érsekét határozatlan ideig kinevezte a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátornak ad nutum Sanctae Sedis, vagyis a Szentszék szolgálatára.

A lengyel érsek nagy pasztorális elismerésben részesült Ferenc pápa részéről. Mostantól a zarándokok lelkipásztori ellátásával foglalkozik majd, a jelenések valódiságának megállapítása azonban nem tartozik a feladatai közé.

Még semmilyen hivatalos megerősítés nem hangzott el a Mária-jelenések természetfeletti voltával kapcsolatban, amelyek már évtizedek óta tartanak, de Ferenc pápa jelentőségteljes döntése sokat elmond arról, mi a legfontosabb a Szentatyának: a sok-sok zarándok lelkipásztori kísérése, akik a világ minden részéről érkeznek Međugorjéba.

„Kizárólag pasztorális megbízatásról van szó – adja hírül a Vatikán sajtószolgálatának közleménye –, összhangban azzal a különleges megbízatással, amelyet Hoser érsek még 2017. február 11-én kapott és az utóbbi hónapokban ért véget.”

„Az apostoli vizitátor feladatköre a međugorjei plébánia közösségének stabil és állandó lelkipásztori ellátásának biztosítására terjed ki, valamint azoknak a híveknek a kísérésére, aki zarándokként érkeznek a városba, és akik felé különleges figyelemmel kell fordulni.”

Greg Burke, a vatikáni sajtószolgálat igazgatója hangsúlyozta Hoser érsek megbízatásának „lelkipásztori és nem doktrinális” karakterét, így a mai napon kihirdetett döntés „nem jelent hittani állásfoglalást” a međugorjei Mária-jelenések valódiságával kapcsolatban. A kinevezés nem jelenti a međugorjei kérdés „lezárását”, hanem jelenti Hoser küldetésének „következő lépését”. Az érsek „Međugorjében fog lakni, hogy a helyi püspökkel és ferencesekkel együtt dolgozzon”.

Ismeretes a tény, hogy noha Hosernek soha nem volt feladata a jelenésekkel kapcsolatos állásfoglalás, csak a hívek lelkipásztori ellátása, személyesen azonban kedvező véleménnyel van a jelenések hivatalos elismerését illetően. A mostani, határozatlan időre szóló, a hívek lelkipásztori ellátására irányuló, és a pápának közvetlenül alárendelt megbízott kinevezése magában hordozza a tényt, miszerint ilyen kinevezésre eddig nem került sor, mégpedig a Mostari Egyházmegyére való tekintettel, amelynek főpásztora, Ratko Perić püspök elutasítja a jelenéseket, és hamisnak mondja őket.

Köztudott továbbá, hogy XVI. Benedek pápa Camillo Ruini bíborost bízta meg egy bíborosokból, püspökökből és teológusokból álló bizottság irányításával, amelynek feladata a Međugorjéval kapcsolatos dokumentáció alapos átvizsgálása volt.

Amikor a bizottság munkája lezárult, az eredményeket továbbították Ferenc pápának, aki azután több ízben és nyilvánosan tett tanúságot arról, milyen nagyra értékeli a bizottság munkáját és a vizsgálat konklúzióját.

Ruini bizottságának vaskos dossziéját, amely minden üzenetet megvizsgált és minden látnokot kikérdezett, a Hittani Kongregáció nem egy állásfoglalásában átminősítette. A pápa azonban minden esetleges döntést fenn akart tartani saját magának, és arra kérte a hittani dikasztérium tagjait, hogy véleményüket közvetlenül vele osszák meg először.

Hoser érsek határozatlan időre szóló felügyelői kinevezése arra is rámutat, hogy a jelenésekkel kapcsolatos érdemi döntések még a jövő zenéje, az elsődleges most és a jövőben is a Međugorjéba látogató zarándokok lelkipásztori ellátása. A nyugalmazott lengyel megyéspüspök kinevezése egy első lépés abba az irányba, amelyet Ruini bizottsága is javasolt annak idején, vagyis hogy közvetlenül a Szentszéknek kellene átvenni annak a több millió zarándoknak a pasztorális ellátását, akik évente érkeznek a hercegovinai városkába, mely 1981-ben vált híressé a történelemben valaha történt legnagyobb számú Mária-jelenések következtében.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás: Andrea Tornielli/Vatican Insider

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök