Ferenc pápa imádságban emlékezik meg Maradonáról, aki a legnagyobb rajongójának nevezte magát

Ferenc pápa – 2020. november 26., csütörtök | 20:58

Az egész világ gyászolja a november 25-én elhunyt argentin focistát, Diego Armando Maradonát, akit sokan minden idők legjobb labdarúgójaként emlegetnek. Ferenc pápa is szeretettel emlékezik vissza találkozásaikra.

A legendás futballista október 30-án töltötte be a 60. életévét. November 4-én koponyaűri vérzés miatt műtötték meg, a műtét komplikációmentes volt, húsz nap múlva azonban hirtelen megállt a szíve.

Matteo Bruni, a szentszéki sajtóközpont igazgatója elmondta, hogy amikor Ferenc pápa tudomást szerzett Maradona haláláról, azt mondta: „Szeretettel gondol vissza azokra az alkalmakra, amikor az elmúlt években találkoztak, és megemlékezik róla imádságában, ahogyan az előző napokban is tette, amikor tudomást szerzett egészségi állapotáról.”

Ferenc pápa éppen a most megjelent kötetében (Ritorniamo a sognare; magyarul Álmodjunk együtt címmel jelenik meg a jövő héten) mesélte el, hogy 1986-ban Németországban tartózkodott, és ott egyedül élte át, hogy Argentína megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. Maradona neve fémjelezte az égszínkék-fehérek győzelmét. Egy ilyen 10-es mezt vitt el ajándékba az „el pibe de oro” (aranyfiú) évekkel később a Vatikánba.

2014. szeptember 1-jén találkoztak, amikor Ferenc pápa a VI. Pál teremben fogadta a futball sztárjait, akik aztán aznap este részt vettek a békéért rendezett vallásközi labdarúgó-mérkőzésen a római Olimpiai Stadionban. A bevételt a Scholas Occurentes globális nevelési hálózat és a Xavier Zanetti argentin futballista által alapított P.u.p.i Alapítvány az ifjúság nevelésére fordította.

A pápa és Maradona megölelték egymást, az egyházfő egy mezt kapott ajándékba „Francisco” felirattal a következő szavak kíséretében: „Ferenc pápának nagy szeretettel és békét kívánva az egész Földnek.” A futballklasszis elmondta a pápának, hogy nagyon közel érzi magához a szegények iránti szeretete miatt. „És mit mondott nekem a pápa? Hogy várt rám.”

A találkozást követően Maradona a Vatikáni Rádióban a következőket mondta: „Azt hiszem, mindannyiunk szíve megrendül, amikor látjuk a háborút, a halottakat… Félre kellene tennünk sok mindent, és a békét kellene keresnünk… Szeretnénk, hogy az emberek megértsék, hogy a legjobb dolog mindenki számára a béke.” Hozzájárulhat-e a sport a békéhez? „Alapvetően! Azt hiszem, egy focilabda többet ér száz puskánál. Ez világos számomra. A sport segít, hogy gondolkodj, ne pedig bánts másokat.” Maradona számára a Scholas Occurentes támogatása nem merült ki ebben az egy meccsben, részt vett egy sajtótájékoztatón is a Vatikáni Rádióban, melyen a nevelés és a szolidaritás jegyében induló projekteket mutatták be.

2015-ben ismét találkoztak, és Maradona csodálattal méltatta a pápát, megköszönve a sok szeretetet, amit tőle kap. Fantasztikus pápának nevezte, aki sokat tesz a fiatalokért. Elmondása szerint arról beszélgettek, hogy a játékosoknak közösen kell tenniük a világban éhező gyermekekért. Sok gyerek focizik, van, akinek cipője sincs, vagy nincs focipálya sem: a Scholasszal segíteni akarják ezeket a gyerekeket.

„Én vagyok Ferenc pápa legnagyobb rajongója” – mondta, és hozzátette: „A Szentatya úgy bánik velem, mint egy testvérrel, és mindenkivel ugyanígy bánik. Mindenkivel egyformán: mindenkit megölel, megpuszil. Kevés ideje van, nagyon sokat dolgozik, mégis mindenkire szán időt.”

2016-ban, a harmadik békemérkőzés alkalmával Ferenc pápa telefonon hívta fel a futballklasszist. Akkor az amatricei földrengés károsultjai számára gyűjtöttek adományt, és Maradona ebben is segítségére volt.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News; Rome Reports

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria